Boligkjøp skaper konflikter

bolighandel

Folk flest er usikre på om boligmarkedet er trygt. En av åtte har opplevd problemer eller konflikt ved bolighandel. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført for Gjensidige Bolighandel.

I Norge er det for øyeblikket over 32.000 boliger til salgs. Mange av disse boligene vil dessverre føre til konflikt mellom kjøper og selger, ved for eksempel at kjøper ønsker å heve boligkjøpet.

Kun to av fem nordmenn synes at markedet for kjøp og salg av bolig er trygt.

− Det norske boligmarkedet har vært i ubalanse lenge, der kjøpers rettigheter er dårlig ivaretatt. Kombinert med kunnskapsmangel skaper dette utrygghet. Dette har Forbrukerrådet påpekt i lengre tid, sier daglig leder i Gjensidige Bolighandel, Andreas L. Ulvær.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Lav kunnskap
Mange kjenner ikke lovgivingen og heller ikke om selgers og kjøpers rettigheter er ivaretatt.

− All erfaring viser at kjøpere flest har enda mindre kunnskap enn det undersøkelsen kan tyde på. Sånn bør det ikke være, dette er tross alt den viktigste investeringen folk gjør i livet, sier Ulvær.

– For eksempel vet de færreste at feil som oftest må være vesentlige for at de skal ha et gyldig krav mot selger, sier Ulvær. Vanligvis må det koste mer enn 5-6 prosent av boligens kjøpesum.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Vil skape trygg bolighandel – dekker også småfeil
En unik tilstandsgaranti, økt betydning av takstmannens rolle og en bedre og utvidet tilstandsrapport er Gjensidiges oppskrift for tryggere bolighandel.

– I dag gir altfor mange takster veldig dårlig oversikt over boligens faktiske tilstand, og fokuserer ofte mer på farge på veggene enn for eksempel om taket er tett, sier Ulvær.

Tjenesten er unik fordi den tilbyr en helt ny forsikring for bolighandel som tar vare på både selger og kjøper. Med Tilstandsgaranti (5 år) reparerer Gjensidige både små og store feil som ikke er nevnt i tilstandsrapporten. Feilen trenger ikke være vesentlig, noe som svært ofte har skapt problemer når boligkjøpere oppdager skjulte feil og mangler.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

– Med denne tilstandsgarantien, vil både boligselgere og boligkjøpere være trygge. Vår løsning gjør slutt på konflikter hvor et kobbel av advokater krangler om vesentlighetskrav, slik mange av dagens løsninger fører til, fastslår Ulvær.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.