Blir bitt, stukket og brent: Slik skader nordlendinger seg på norgesferie

sommer telt

De fleste av oss må belage seg på å feriere innenlands i år også. Det er imidlertid ikke helt risikofritt, noe mange nordlendinger erfarte på norgesferie i fjor. 4 av 10 nordlendinger var ikke godt nok forberedt, og det ser ut til at obskure kjerringråd fortsatt lever i beste velgående.

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at kun 11 prosent av innbyggerne i Nordland og Troms og Finnmark slapp unna både sommerplager og skader gjennom fjorårets sommer.

– Myggstikk og solbrenthet hører nok sommeren til for de fleste, men at hele 41 prosent av nordlendinger fikk gnagsår da de byttet ut Syden med fjellet, viser at nordlendingene kanskje ikke er så fjellvante som de liker å tro, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

I tillegg oppgir 13 prosent at de ikke bare ble solbrent, men faktisk utviklet soleksem.

Den norske naturen ser heller ikke ut til å være så trygg som vi kanskje innbiller oss. Selv om få nordlendinger ble bitt av hoggorm, fikk 1 av 4 merke kleggen. 14 prosent ble også stukket av veps eller bier, mens 16 prosent brant seg på brennesle.

De nordligste fylkene er også på høyt opp i å bli bitt av klegg på 28 prosent, mot et landsgjennomsnitt på 25 prosent. I havet er det ikke helt trygt heller. 2 prosent av nordlendinger fikk et ublidt møte med østersen på havbunnen.

Selv om mange opplevde ulike sommerplager, svarer kun 6 av 10 som oppga at de alltid var forberedt på å håndtere plagene.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

–  Det er fælt å le av det, men kanskje vi tar litt lettere på det når vi skal feriere i det vi tenker er trygge og kjente omgivelser, enn i det store utland, sier Pedersen.

Kjerringrådene er også godt kjent blant folk – 4 av 10 nordlendinger kjenner til det å tisse på brennmanetstikk og en del, spesielt unge, har faktisk prøvd det. 11 prosent av nordlendinger oppgir også å ha prøvd å smøre naturell yoghurt på solbrent hud.

– Det kan alltid være noe i disse kjerringrådene, men de er sjeldent å anbefale da de ikke har vitenskapelig dokumentert effekt. Yoghurt kan virke lindrende, men det skyldes nok bare temperaturen. Å bruke urin mot brennmanetstikk kan til og med forverre plagen, sier Pedersen før han avslutter: 

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

– Jeg anbefaler å bruke hjelpemidler som har dokumentert effekt. Det meste kan leges, men når det kommer til solbrenthet, er det bedre å være føre var. Les solvettreglene og husk å smøre deg nøye og regelmessig.

Dette bør du ha med deg på tur – både i Norge og i utlandet; 

– Hånddesinfeksjon

– Håndkrem for tørre hender grunnet mye håndvask

– Smertestillende

– Saltvannsløsning

– Plaster, kompress og strips (eller ferdige sårpakker)

– Gnagsårplaster og sportsteip (om man skal gå mye)

– Sårrens og sårsalve

– Saks og pinsett

– Myggmiddel

– Lokalbedøvende, kløestillende salve

– Branngelé

– Reisesyketabletter

– Solkrem

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.