Black Friday – I dag smeller det ofte i trafikken

vinter trafikk

Black Friday er en ulykkesdag i trafikken med rundt 50 prosent flere bulkeskader i forbindelse med parkering enn normalt. Kjører du på handletur i dag bør du ta det rolig, og unngå at tilbudene drukner i en dyr verkstedregning.

– Vi forventer i overkant av 500 bulkeskader i dag. De fleste ved ryggeulykker og påkjørsel på parkert bil på parkeringsplasser. I tillegg påregner vi vel 1500 bilskader gjennom andre ulykker i trafikken. Totalt tror vi Black Friday i år ender med rundt 2000 bilskader til en kostnad på i underkant av 40 millioner for hele forsikringsbransjen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Black Friday er en av årets travleste handledager, som oftest med lange bilkøer til og fra de store kjøpesentrene fra morgen til kveld. Skadestatistikken for de 5 siste årene vitner om flest trafikkulykker i tidsrommet mellom klokken 12 og 16.

Les også:  Mer penger ga ny asfalt på E6 i Saltdal

– I tillegg ser vi at ulykkene domineres av sjåfører i alderen 35 til 64 år, og at det er en mann bak rattet i 7 av 10 trafikkulykker denne dagen. Man kan godt si at verstingen er mann 42, og at det er penger å spare ved å la kvinnene overta rattet Black Friday. De er generelt flinkere til å beholde roen, ikke la seg stresse, og kjører mykere enn menn flest, sier han.

Været preges av vinterlige veiforhold i store deler av landet. I Bergen ligger det nysnø i morgentimene, og det kan bli mye snø i Telemark og Agder. Fra Vestland og nordover ventes til dels snødekte og glatte veier.

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

– Veiforholdene preger ofte antallet trafikkulykker, og med Black Friday blir dette forsterket. Er det vinterlige veiforhold bør man selvsagt ta det ekstra med ro. Stressede bilister på glatt føre med dårlige vinterdekk, i tidsnød og på desperat jakt etter en god handel, er i hvert fall ingen god cocktail. Da er det billigere å bare holde seg hjemme, sier Brandeggen.

I fjor behandlet forsikringsbransjen 905.000 bilskader til en kostnad på over 15 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Hittil i år har antall personbilskader økt med 4 prosent.

Slik kan du unngå bulkeskader:

  • Aller helst bør en sette bilen hjemme på Black Friday hvis en kan.
  • Men må du kjøre kan det være lurt å unngå de største kjøpesentrene mellom kl. 12 – 18. Det er da det pleier å smelle oftest.
  • For de som kan velge er det absolutt en fordel om kvinnen tar rattet og kjører denne dagen. Menn dominerer ulykkesstatistikken Black Friday.
  • På parkeringsplasser er det lurt å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre sjanse for sammenstøt der, spesielt når du skal kjøre ut.
  • Det enkle trikset med å rygge inn når du parkerer er effektivt. Du har langt bedre oversikt når du skal kjøre ut. Mange bulkeskader skjer idet man rygger ut fra der man har parkert.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.