Bisnode: Mange konkurser, men bedre enn fryktet

bisnode

De siste konkurstallene fra data- og analyseselskapet Bisnode viser at konkursene fortsatte å øke i oktober med 13,4 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Samtidig har antallet tvangsavviklinger gått ned med hele 63,9 prosent i oktober. Hittil i år har 5369 bedrifter endt i skifteretten, en økning på 4,2 prosent.

Samlet har konkurser og tvangsavviklinger gått ned med hele 10,3 prosent i oktober måned, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Dette er en gledelig utvikling. Med høye konkurstall tidligere i år så det lenge ut til at vi ville oppleve flere konkurser enn under finanskrisen i 2009. Konkurstallene er fortsatt høye, men på grunn av at langt færre virksomheter har blitt tvangsavviklet av myndighetene i det siste, ser det nå ut til at 2018 ikke blir like ille som fryktet, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Les også:  Arbeidsgivere må tørre å snakke om sykemeldinger

– Antallet tvangsavviklinger varierer veldig fra måned til måned. Vi har nå hatt to måneder på rad med en positiv utvikling. De to siste månedene i året vil vise om vi kan avlyse muligheten for en konkursrekord helt, sier Ruud.

Mange konkurser i Oslo og Akershus
De store næringslivsfylkene Akershus og Oslo har hatt en negativ utvikling i oktober sammenlignet med samme måned i fjor. Akershus har hatt en økning på hele 15,9 prosent, mens Oslo har økt med 9 prosent. Det har lenge sett dårlig ut for Oslo, som opplevde en oppgang i konkurser første halvår i år med hele 40 prosent. For Rogaland ser det ut til at ringvirkninger etter oljekrisen begynner å gi seg. Her var det en nedgang i konkurser på hele 7,7 prosent sammenlignet med i fjor.

Les også:  Arctic Lavvo AS får støtte til internasjonal markedsføring

Det generelle bildet er at konkurser og tvangsavviklinger går ned fra Trøndelag og nordover, mens resten av landet øker, med noen unntak.

Økning i detaljhandel
De tre bransjene som har opplevd flest konkurser de siste årene er Bygg og anlegg, Tjenesteyting og Detaljhandel. Selv om færre selskaper ble tvangsavviklet i oktober, fortsetter den negative utviklingen for disse bransjene.

Bygg- og anleggsbransjen står fortsatt for flest konkurser. Hele 25,4 prosent av alle konkursene forekommer i denne bransjen. Samtidig har det ikke økt mye, kun 2,4 prosent mer enn i fjor.

Les også:  Alvorlige inkassotall for norske bedrifter - Alt tyder på konkursbølge

Tjenesteyting og detaljhandel har hatt størst endring fra i fjor. Begge bransjene har opplevd en økning på 8,6 prosent i årets ti første måneder med en oppgang på 8,6 prosent. Hele 1010 tjenesteytende bedrifter er slått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år, mens 824 selskaper innen detaljhandel har opplevd samme skjebne.

– Det blir interessant å se hvordan det utvikler seg innen detaljhandel i de to neste månedene, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.