Bisnode: Det går mot konkursrekord!

bisnode

Siste konkursrapport fra data- og analyseselskapet Bisnode viser en sterk vekst i konkurser og tvangsavviklinger. 3559 bedrifter er slått konkurs eller tvangsavviklet første halvår, en økning på hele 9,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Hvis vi ser på de siste tolv månedene, ligger vi tett oppunder rekordtallet fra 2009, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Der tvangsavviklinger gikk ned med 40 prosent i mai, opplevde vi en vekst på hele 70,9 prosent i juni. I år har vi hatt 32,4 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger enn det vi hadde i juni 2017. – Etter en liten nedgang i mai er vi i juni tilbake på en relativt høy vekst. Første halvåret i 2018 har hatt en økning på nesten ti prosent sammenlignet med de første seks månedene i fjor, og det er mye, forteller Per Einar Ruud.

Les også:  Norge og Storbritannia forplikter seg til et tettere maritimt samarbeid

Konkursrekord i sikte
I april ble det spådd en ny konkursrekord med konkurstall som kan overgå det vi opplevde under finanskrisen. I mai bremset utviklingen seg, men økonomene mente det var for tidlig å uttale seg om hvordan tallene ville svinge, det hadde de rett i. Juni-tallene viser at vi igjen kan gå mot konkursrekord.

– Det er vanlig at konkurstallene varierer fra måned til måned, og spesielt når det gjelder tvangsavviklinger. Vi må se på det helhetlige bildet for å danne et ordentlig inntrykk. De siste tolv månedene har 6437 bedrifter blitt slått konkurs og tvangsavviklinget, det er ikke langt unna rekorden på 6449 fra 2009, sier Ruud.

Les også:  Coop vil gjøre det lettere for kunden å velge sunt brød

Tjenesteyting går mot konkurstoppen
Selv om Bygg- og anleggsbransjen fortsatt ligger på konkurstoppen har det kun vært en moderat vekst med 2,3 prosent målt opp mot første halvår i fjor. Men denne bransjen står samlet for 27 prosent av alle konkurser. Tjenesteyting som er den nest største konkursbransjen har derimot hatt den største økningen fra første halvår i fjor. Hele 18,2 prosent!.

Les også:  Samsungs lanserer ny AI PC: Galaxy Book4-serien

– Hvis denne utviklingen fortsetter kan det være at Tjenesteyting snart blir den mest utsatte bransjen, understreker Per Einar Ruud i Bisnode, som advarer næringslivet om at de må følge godt med.

– Konkurs hos en bedrift kan medføre store problemer hos andre bedrifter, det er derfor viktig å passe godt på de man handler med, advarer Ruud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.