Bilferie i Norge: Ta bilder av ferieskadene

tryg forsikring

Et rekordantall norske feriebilister er på veiene i hjemlandet i år, og det er daglig tilløp til lange kødannelser mange steder. Skulle du komme ut for en trafikkulykke uten personskade kan det være greit å vite at det viktigste verktøyet har du med deg.

– Ta frem mobilen og ta bilder. Det er viktig å dokumentere skader, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og bilskadene vil kunne være til hjelp i en eventuell forsikringssak i ettertid. Uten noe dokumentasjon kan et forsikringsoppgjør bli vanskeligere, spesielt hvis en ikke har kaskoforsikring selv, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Krangler om detaljer
Mange velger bilferie fordi det gir stor fleksibilitet. I tillegg til felles naturopplevelser får man med seg mye bagasje og utstyr til aktiviteter. Hver sommer er mange nordmenn innblandet i trafikkulykker, og da gjelder det å holde hodet kaldt.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Det er fort gjort å bli satt ut i en slik situasjon, og få lettere panikk. Noen ganger oppstår det kommunikasjonsproblemer, man krangler om detaljer eller at motparten oppfattes som vanskelig. Forsøk å beholde roen, og ta bilde av alt du finner relevant; nærbilder av skader, både egen bil og motpartens, samt totalbilder av skadestedet og registreringsnummer på andre involverte kjøretøy, sier han.

Å kollidere med en utenlandsk bil i Norge
Er du innblandet i en trafikkulykke i Norge med en norskregistrert bil ordner som regel forsikringsselskapene opp seg imellom. Men blir du involvert i en trafikkulykke med en utenlandskregistrert bil, kan det medføre andre krav til dokumentasjon.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

– Det kan være lurt å ha et internasjonalt skademeldingsskjema liggende i bilen. Norske forsikringsselskap forholder seg til egne bransjeavtaler, men kolliderer du med en utenlandskregistrert bil trenger ikke det bety noe. En felles skademelding er uansett det som i størst grad blir brukt som bevismiddel i enhver skadesak. Skulle partene ha ulike oppfatninger av hva som har skjedd kan det bli ekstra viktig med dokumentasjon som for eksempel bilder, sier Brandeggen.

Oppsøk lege
Dersom en føler det minste ubehag etter en trafikkulykke, bør en oppsøke lege. Mange har kanskje lette smerter, litt stivhet eller en liten skramme, og tenker det går over av seg selv.

– Har man indre skader er det slett ikke sikkert at man merker det umiddelbart etter en ulykke. Ved det minste tegn til skade eller ubehag bør en oppsøke lege eller sykehus. Det er også viktig i forhold til dokumentasjon av skadene i tilfelle en erstatningssak, at man kan dokumentere sammenheng mellom ulykken og skaden, sier han.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Huskeliste ved trafikkulykke:

  • Få navn, adresse, email og telefonnummer til sjåføren.
  • Få navn på forsikringsselskap der motpartens bil er forsikret.
  • Få registreringsnummer og nasjonalitet på bilen som er innblandet.
  • Dato og tidspunkt, stedsangivelse og land der trafikkulykken fant sted.
  • Få navn, adresse, email og telefonnummer til eventuelle vitner.
  • Forsøk alltid å skrive en felles skademelding med motparten.
  • Ta bilder av motpartens skilter og legitimasjon, skadested og skader.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.