Ber spøkelsene bruke refleks

halloween

De siste fem årene er det meldt om over 2000 påkjørsler av fotgjengere på landsbasis. Mange av disse ulykkene skjer i mørket.

Tirsdag 31. oktober er det Halloween med mange svartkledde barn langs veiene i Bodø. Ikke bare skremmer de naboen, men også mange bilister får seg en støkk.

– I mørke kostymer og uten refleks, er det nesten umulig for en bilist å få øye på barna, selv med gatebelysning, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han oppfordrer bilister til å være ekstra observante denne kvelden.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med hele 85 prosent ved bruk av refleks. Selv om barnet ser bilen, ser ikke alltid bilisten barnet.

– Kle barna med refleks eller sy inn reflekser i kostymene. Med litt kreativitet kan det bli kule effekter som gjør det moro for barna å bruke refleks, sier Voll.

Bare om lag fem prosent av de som blir skadet bruker refleks. Hvert år dør i gjennomsnitt mellom 10 og 20 fotgjengere i trafikken i Norge. Rundt 100 fotgjengere blir alvorlig skadd, mens ca. 450 blir lettere skadd.

Les også:  To omkom i trafikken i Nordland i november

– Mange har reflekser liggende i skuffer og skap til ingen nytte. Har du en til overs, gi den sammen med godteriet og sørg for at barna trygt kan ha det moro på Halloween, avslutter Voll.

(Kilder; Finans Norge og Trygg Trafikk)

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.