Ber om forbud for piggfrie vinterdekk om sommeren

dekkmann

En tidligere undersøkelse gjennomført av Infact på vegne av Dekkmann viser at folk flest ikke aner hvor farlig det er å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren. – Det skulle definitivt vært forbudt, sier dekkekspert Torleiv Haukenes. 

Undersøkelsen viser at hver femte nordmann har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk. Dekkmann stilte i samme undersøkelse også spørsmålet til nordmenn om hvor mye lenger de tror bremselengden blir med piggfrie vinterdekk på vått føre i sommertemperaturer. Resultatet på spørsmålet er skremmende. 

Continental Norge sjekket nemlig dette på Vålerbanen for to år siden, og da var bremselengden 84% lenger fra 110 til 0 km/t med piggfrie vinterdekk sammenliknet med sommerdekk på våt asfalt. Med vinterdekkene var bremselengden altså nesten dobbelt så lang. 

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

Nordmenn flest, derimot, tror bremselengden kun blir ca. 25 prosent lenger. Hele 34,1% av de spurte tror dette, mens 5,7% tror bremselengden blir 10 prosent lenger og 24,5% tror bremselengden blir 50 prosent lenger. Bare 17,1% tror bremselengden blir dobbelt så lang, mens 18,7% svarer vet ikke. 

– Dette viser at nordmenn flest ikke forstår risikoen med å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren. Og det er vel derfor det er så mange som gjør det også. Piggfrie vinterdekk har en gummiblanding og dekkmønster som er spesiallaget for kalde temperaturer, snø og is. De er ikke laget for varme temperaturer, og burde vært forbudt å kjøre med på sommeren – i hvert fall i måneder som juni, juli og august, sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes. 

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

Haukenes skal holde et innlegg om viktigheten av å bruke sommerdekk på sommeren, og vinterdekk å vinteren, under et arrangement med Dekkimportørenes landsforening på Vålerbanen i juni. 

– Alle i vår bransje vet at det er farlig med piggfrie vinterdekk på sommeren, men alle har også godt av en påminnelse om hvor farlig det er, og ikke minst hvor mange som kjører hele sommeren med piggfrie vinterdekk. At folk i tillegg tror det er langt mindre farlig enn hva det er, gjør situasjonen enda verre, avslutter Haukenes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.