Bekymret for folkehelsen i Nordland: – Sofasliterne har aldri hatt flere og bedre unnskyldninger

netflix

Treningssentrene forblir stengt, ute er det kaldt og mørkt, og nordlendinger bruker tiden til å spise, sove og se på tv. – Konsekvensene for folkehelsen kan bli fatale, advarer Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Folk fra Nord-Norges trenings- og kostholdsvaner har blitt kraftig påvirket av alle restriksjonene, ifølge en undersøkelse gjennomført i mai og deretter i desember av YouGov for Herbalife Nutrition. 

– Undersøkelsene våre viser blant annet at nordlendinger trener mindre (39 %) og spiser mer (18 %) som følge av den spesielle situasjonen med mye innetid, sier Mia Bergmann.

I undersøkelsen fra mai oppga kun fire prosent av befolkningen i fylket at de hadde begynt med digitale treningstimer som følge av stengte treningssentrene. Da fylkets befolkning ble spurt på nytt i desember, var tallet én prosent.

– Når digital trening får en nedgang på tre prosentpoeng i Nordland løpet av 2020, er det tydelig at det kun appellerer til noen få. VI trenger alternative løsninger for at vi skal kunne opprettholde den fysiske aktiviteten vi trenger. Men det er lettere sagt enn gjort, sier Bergmann, og utdyper:

Les også:  Dette frykter vi i trafikken i Nordland

– Været og mørket kan gjøre det utfordrende med utendørstrening. Og de fleste av oss er rimelig lei av hjemmetilværelsen, så det kan være vanskelig å la seg inspirere av treningsguruer som skal ha oss til å trene hjemme med doruller.

Ifølge spørreundersøkelsen fra desember gjør restriksjonene og innetiden at flere folk fra Nord-Norge sover mer (21 %), har begynt å kjedespise (19 %) og i større grad tillater oss snacks, vin og lignende om kvelden (25 %).

– Vi vet jo ikke vårt eget beste. Vi er et folk som liker å kose oss når vi først er innendørs, men kombinasjonen av kos og lite aktivitet er virkelig ikke bra. Situasjonen er alvorlig nok fra før, vi trenger ikke enda en trussel, og i hvert fall ikke en som er selvforskyldt og som vi kan unngå, formaner Bergmann.

Les også:  Fauskeværinger må betale dyrt for asylmottak de fikk tvunget på seg

Bergmann har full forståelse for at det er tungt å komme i gang med gode vaner i en tid som denne.

– De uvanene nordlendinger opparbeider seg nå kan på lang sikt ødelegge for dem. Vi fortjener å sitte inne og hygge oss i en tid som denne, men vi vil nok få det enda bedre – i hvert fall over tid – om vi også kommer i gang med noen sunne vaner, sier Bergmann, og legger til:

– Undersøkelsen avslører at 6 av 10 nordlendinger ønsker å bedre kostholds- og treningsvanene sine når restriksjonene etter hvert lettes. Da ønsker mange å sette i gang med å trene oftere (28 %), lage sunnere måltider (22 %) og spise sunnere snacks (5 %).

Les også:  60 millioner kroner til forskning på kvinnehelse

Bergmann råder derfor å sette i gang allerede nå, og ikke vente på at restriksjonene skal lettes.

– Denne spesielle tiden har pågått lenge og vil fortsette en god stund framover, og det kan bli utfordrende å gjøre en full livsstilsendring etter at alt dette er over. Derfor anbefaler jeg nordlendinger å komme i gang med noen sunne vaner nå. Så får du heller tilgi deg selv om ikke alle vanene sitter helt, og huske på å sette et realistisk ambisjonsnivå for hver vane, sier hun og legger til:

– Vi må ikke gi opp når vi ikke får til endringen med én gang. Det tar tid å innarbeide nye vaner. Juster og prøv på nytt. En kveldstur annenhver dag kan for eksempel være en god start.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.