Bedre muligheter for solceller i Nord-Norge enn de fleste tror

ishavskraft

– Da vi rundt påsketider sendte ut tilbud til våre kunder om å investere i solcelleanlegg for å produsere sin egen strøm, var vi veldig spente på responsen i Nord-Norge, til vår store glede var det veldig stor interesse, sier markedssjef for privatmarkedet i Ishavskraft, Gunn Tove Bjerkan.

En av de som umiddelbart meldte seg var professor i medisin og tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø, Helge Stalsberg. Helge oppdaget raskt via hjemmesidene til Ishavskraft at hustaket lyste rødt på «solkartet», noe som betydde at hans hustak hadde svært gode forhold for produksjon av egen strøm ved bruk av solcellepaneler.

Helge har et stort hus med et årlig strømforbruk på rundt 32 000 kWt. Hans investering av solcellepaneler vil dekke omtrent 40% av det totale takarealet, og mesteparten av hans årlige egenproduserte strøm, omtrent 15 000 kWt, vil gå til eget bruk. Det han derimot periodevis ikke bruker, kjøper Ishavskraft tilbake for en pris på 1 krone per/kWt. Dette er en plusskunde-avtale som er helt i Norgestoppen.

Les også:  Lærerstreiken: Mobbeombudet i Nordland bekymret for elevenes psykiske helse

– Det er viktig å vite at overskuddsstrømmen hverken blir kastet bort i intet, eller at man trenger batterier for å lagre den, den blir nemlig solgt tilbake til Ishavskraft, det var en viktig faktor for investeringen, sier Helge fornøyd.

– Jeg går gjerne i front for å være med på å drive det grønne skiftet framover og utvikle solenergi-markedet i Nord-Norge, sier Helge oppmuntrende.

Han mener at selv om et enkelt solcelleanlegg vil være en dråpe i havet for den globale energiomstillingen, så sverger han for tanken om at alle kan være med å bidra.

– Jo flere vi er som går foran og bidrar, jo bedre blir resultatet vi kan oppnå – sammen kan vi danne en elv.

Odin Foldvik Eikeland er doktorgradsstipendiat innenfor fornybar energi ved UiT og har en rådgivende stilling i Ishavskraft innenfor samme tema. Odin forklarer at solcelleanlegg kan være en god langsiktig investering for fremtiden hvor en forventer en høyere strømpris grunnet et stadig større energibehov.

Les også:  Vil lage en ny samarbeidsarena i Arktis

– Solcelleanlegg kan bidra til å redusere behovet for videre utbygging av strømnettet og i så måte medføre lavere nettleie hos sluttkunder. I Energimeldingen som nå ble publisert, ble det formidlet at det vil bli effektbaserte tariffer for privatkunder allerede fra nyttår, opplyser Odin.

Han forklarer at dette kan medføre høyere strømpriser i perioder hvor det er stor belastning på strømnettet, som gjerne er midt på dagen hvor det er høy aktivitet hjemme i form av for eksempel elbil-lading og matlaging.

– Solcellepanelene produserer mye energi rundt samme tid, så dette vil medføre at personer kan utnytte sin egen solenergi framfor å kjøpe dyr strøm fra strømnettet i disse periodene. Dette kan derfor gi lavere strømregninger, sier Odin.

Et spørsmål som ofte dukker opp, er om det er mulig å produsere strøm fra solceller i nord hvor det er en lang periode med mørketid. Svaret Odin kommer med er oppløftende;

– Den forskningen og de analysene vi har gjort viser at det er langt bedre muligheter enn hva mange tror». Han forklarer det nærmere med at selv om det er mørketid med lite energiproduksjon fra solcellepanelene, så begynner det allerede fra mars måned å bli gode forhold. «Da ligger det ofte snø på bakken som medfører at sollyset blir reflektert opp mot solcellepanelene – det er utelukkende positivt, da det fører til økt energiproduksjon. I tillegg har vi en lengre periode med midnattssolen på sommeren som gir gode muligheter å produsere solstrøm døgnet rundt», konstaterer han.

Les også:  "Framdrift22" drøfter fremtiden i Nordland

Ishavskraft har inngått et samarbeid med Solcellespesialisten som vil ta seg av prosjektering og installasjon av solcelleanleggene for både private og næringskunder. De er Norges største leverandør av solcelleanlegg, og stiller høye krav til produktene de velger slik at de er tilpasset norske forhold. Bjørn J. Ekren som er partneransvarlig i Solcellespesialisten sier at det er svært spennende med en så stor interesse i Nord-Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.