Badesesongen i gang: Dine barn! Ditt ansvar!

ferie barn

Badesesongen er i full gang, og Norsk Livredningsselskap frykter druknings-ulykker som følge av at foreldre ikke passer egne barn godt nok på stranden.

– Hvis du er på stranden med barn, må du holde de under tilsyn hele tiden, og ikke slumre i solen, eller være fordypet i mobiltelefonen, advarer president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Strandlivredderne på Oslo-strendene opplever ofte bortkomne barn som en av de hyppigste årsakene til kontakt fra publikum. Foreldre sovner, og er spesielt opptatt av å sjekke sosiale medier og barna vandrer rundt på egen hånd.

Vokt ditt barn
Tusenvis av familier valfarter til strender, innsjøer og hav når sommeren er her, og uten noen form for sikkerhet eller strandlivredningstjeneste på de fleste steder.

Les også:  Fjellturer i Bodø

Norges Livredningselskap oppfordrer alle strandgjester om å følge nøye med sine egne barn når de besøker en strand i sommer. Ulykken skjer raskere enn du tror.

– Foreldre må vokte sine egne barn på stranden generelt, og spesielt de med yngre barn som ikke kan svømme, sier Claire Ann Alfonso.

Livredingsselskapet frykter kombinasjonen av uerfarne badegjester og for dårlig sikkerhet på badestrendene kan gi flere drukningsulykker.  

Egen livredder
Å ferdes i vann handler om å kunne berge seg selv og andre i ulike situasjoner.

Les også:  Distrikts-Norge: Veistandarden står til stryk

– Å svømme i et varmt basseng er noe helt annet enn å svømme i sjøen med undervannsstrømmer, kalt vann og dårlig oversikt, sier Alfonso.

Hun advarer mot å tro at svømmeferdighetene som er innlært gjennom vinteren i innebasseng fungerer like bra i sjøen under helt andre forhold. 

– Det er viktig å gå sakte frem første dagen på stranden og kjenne forholdene godt før den store aktive leken begynner, sier hun. 

Les også:  NAF-tips for en sikrere MC-sommer

Claire Alfonso mener kommuner og fylkeskommuner bør ta mer ansvar for offentlige badeplasser, og at det etableres flere livredningstjenester i Norge.

– De siste ti årene har det druknet 879 mennesker med døden til følge, og bare i fjor reddet strandlivredderne i Oslo-regionen 29 personer fra drukningsfare, sier hun.

I fjor druknet det 102 mennesker med døden til følge i Norge og mange av disse drukner i forbindelse med bading eller aktiviteter i vannkanten.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.