Arkivverket legger ut nytt materiale fra andre verdenskrig på nett

arkiv nordland

Første del av Arkivverkets vårslipp 2020 er nå tilgjengelig for alle i Digitalarkivet. Se tusenvis av dokumentsider og fotografier knyttet til invasjonen og begivenheter de nærmeste ukene etterpå.

I vårslippene publiserer Arkivverket dokumenter og fotografier fra 2. verdenskrig i Digitalarkivet. Årets vårslipp er delt på to datoer, 9. april og 8. mai. I anledning av at det er 80 år siden invasjonen og 75 år siden frigjøringer legger Arkivverket ut dokumenter og fotografier knyttet særlig til de to begivenhetene. De er hentet fra arkiver som enten nylig er kommer til Arkivverket, nylig er ordnet eller hvor taushetsplikten nylig er opphevet.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

For riksarkivar Inga Bolstad er vårslippet en sentral del av Arkivverkets arbeid med å gjøre arkivkildene kjent og tilgjengelige.

– Siden i fjor høst har vi jobbet med å identifisere og digitalisere nytt spennende materiale fra andre verdenskrig. Første del av dette er i dag publisert i Digitalarkivet. Vi har som en hovedsatsing å gjøre arkivene digitalt tilgjengelig for alle, uavhengig av tid og sted. Vi vet at den digitale tilgangen fører til økt bruk av viktig historisk dokumentasjon, og det er også viktig i et demokratisk perspektiv, sier Bolstad.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

I vårslippet 9. april presenterer vi både tyske og britiske angrepsplaner på Norge, skriftlige rapporter fra alle norske kommuner om hva som skjedde de første to krigsmånedene, tilsvarende dokumentasjon om militære begivenheter i Valdres, fotografier av ødeleggelsene våren 1940, samt personlige beretninger fra fire sentrale aktører: kronprinsparets adjutanter i form av et ektepar, en oberst og en politimann – som også var spionjeger.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Du finner materialet på Arkivverket.no

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.