Årets mest brannfarlige uke: 1 av 4 har glemt å blåse ut lys

stearinlys

Forlat aldri et levende lys. – Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum, sier brannekspert.

Hver fjerde kvinne og hver femte mann har glemt å slukke stearinlys når de har lagt seg eller gått hjemmefra. Det kommer frem i en undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende. Det er flest i aldersgruppen 18 til 29 år og 40 til 49 år som innrømmer å ha glemt seg. 

– Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er typisk brannårsak akkurat nå, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Juleuka blir omtalt som årets mest brannfarlige uke, med overhyppighet av dødsbranner i forhold til året totalt fra lille julaften til nyttårsaften.

Les også:  Fem tips for brannsikkerhet i julen

Tall fra DSB viser at to personer omkom i boligbranner i desember i fjor, mot i gjennomsnitt seks omkomne i samme måned fra 2015 til 2019.

Lett antennelig
Hjemmelagde juledekorasjoner og julepynt i butikkene er ofte laget av lett antennelig materiale som papir og trevirke.

– Ikke la levende lys stå i nærheten av brennbart materiale som gardiner eller andre bevegelige lette tekstiler, papir, dekorasjoner eller brennbar væske, er Ørens klare råd.

– Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum, sier han. Barn som svinser forbi, dører som åpnes og lukkes gir trekk og blafring som raskt kan gi full fyr.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Du må ikke sovne
De fleste dødsbranner skjer om natten.- Selv om vi er vant til å bruke levende lys, er det all grunn til å være forsiktig, sier Øystein Øren.

– Forlat aldri levende lys, og slukk lysene om du må gå ut av rommet. I disse julefesttider er det ekstra viktig å sørge for at du ikke sovner før lysene er slukket, sier han.

Branneksperten minner om at det finnes en rekke batteridrevne og oppladbare telys.

– Disse er flammeløse, men har lys som blafrer og minner om originalen. Den store fordelen er at du utelukker brannfare, sier han.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

Røykvarsleren redder liv
Røyking er også en hyppig brannårsak i jula, i tillegg til at mange branner starter på komfyren. Vi fyrer også i peis og ovner for kos og varme, og bruker mer strøm enn vanlig, også det øker risikoen for brann. 

– Så sjekk for all del at røykvarsleren virker. Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slukke brannen, sier Øystein Øren i Frende Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.