«Årets Kokk» Christian André Pettersen fra Bodø: – Fisk smaker best fra grillen

årets kokk

Vårens grillsesong nærmer seg med stormskritt og en Ipsos-undersøkelse viser at det er i Nord-Norge folk griller mest fisk.I Nord-Norge sier 20 prosent at de ofte griller fisk, mot kun 14 prosent på Østlandet, og bare 12 prosent på Vestlandet, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos på oppdrag for Jernia.– Vi opplever at flere velger fisk på grillen, og det er ikke overraskende at det grilles mest fisk i nord, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia.Store på grill

Jernia ønsker å stille enda sterkere som faghandel og har derfor knyttet til seg eksperter på blant annet mat og interiør. I mars inngikk kjeden en ambassadøravtale med Christian André Pettersen, som er kåret til Årets kokk.

– Med Årets kokk på laget ønsker vi å inspirere folk til å hverdagsimponere på grillen, sier administrerende Karlsen i Jernia.

Les også:  Ivar Andreassen fra Bodø ny styreleder i Fiskebåt Nord

Sammen med Jernia skal Christian André vise hvordan gode redskaper og fristende oppskrifter gjør det enklere å lykkes med grillmaten.

– Uansett hva slags mat jeg lager, er jeg svært opptatt av hvilke redskaper jeg bruker. I konkurranser vil jeg si at det er helt avgjørende. Fordi kokkefaget er min store lidenskap, og det det er moro å kunne gi bort enkle tips og triks til folk som ønsker å steppe opp gamet et par hakk på kjøkkenet, sier Pettersen.Fisken smaker best på grillen

I sommer skal bodøværingen delta i kokkemesterskapet Bocuse d`Or Europe i Torino. Går han videre herfra, blir det Pettersen som representerer Norge i verdensfinalen Bocuse d’Or 2019.

Selv om han lager mat i verdensklasse, mener han at det ikke trenger å være vanskelig og lage en god fiskerett på grillen.


Les også:  Ørjan blir Brand Manager for Lexus Bodø

– Fisk smaker best fra grillen, og selv er jeg opptatt av de små detaljene som utgjør den store forskjellen. En skikkelig suksess er grillet laks med fennikelkrydder og urtekrem, servert med saltbakte Reddals-poteter i vinaigrette og grønnsaker som tilbehør, sier Pettersen.

Pettersen henter mye inspirasjon fra sin far som var kokk i Steigen i Nordland. Rett etter videregående skole i Bodø begynte det unge kokketalentet hos Bocuse-kokk Charles Tjessem i Sandnes. Først som lærling, så kokk og deretter soussjef hos gullvinneren Tjessem, fra Bocuse d’Or 2003.

Jo høyere lønn, jo bedre grillkokk
I den samme undersøkelsen fra Ipsos sier 40 prosent av Oslo-folk at de regner seg selv som en god grillkokk, mot kun 23 prosent i Nord-Norge.

Les også:  Bodømarka har nå perfekte skiløyper

– Det er ikke å si noe på selvtilliten til folk i hovedstaden, sier Espen Karlsen i Jernia.


Undersøkelsen viser også at lønn har mye å si for hvorvidt folk hvorvidt folk anser seg selv som en god grillkokk eller ikke. Jo høyere lønn – jo bedre grillkokk mener folk at de er.

Av de som tjener under en halv million kroner i lønn, svarte 22 prosent at de er en god grillkokk. Blant de som bikker 500.000 stiger tallet til 27 prosent, og blant de som tjener over 800.000 kroner mener hele 36 prosent at de er gode grillkokker.

– Vi vet at 7 av 10 som griller er menn, så kanskje forklaringen ligger der, sier Karlsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.