Arbeidernes dag – for alle?

kassandra frp

Nå er 1. mai rett rundt hjørnet igjen: en dag hvor folk flest får unnagjort vårrengjøringen, mens noen litt vel overivrige fra venstresiden går i tog for å fronte venstresidepolitikk og synger til «Internasjonalen».

Rundt om i hele landet år etter år har en rekke unge engasjerte politikere på høyresiden forsøkt å få være med i togene med sine arbeidersaker, uten hell [1]. Ikke så veldig ulikt som ved kvinnedagen. Ett av «argumentene» som har gått igjen, har vært at dette er arbeiderbevelgelsens dag. Men hvem er arbeiderbevegelsen den dag i dag?

Tallene er entydige, og har vært sådan siden tidlig på 2000-tallet: det er flest arbeidere blant FrPerne på Stortinget og på deres lister, og de fleste arbeidere stemmer FrP [2]. Det er faktisk «Arbeiderpartiet» selv (heretter Akademikerpartiet?) som er et av partiene som har færrest av disse [3].

Les også:  Yrkestrafikkforbundet: - Viktigere med veiutbedringer enn nye veier

I lys av dette er det ekstra latterlig at Ap og LO ønsker enerett til å markere politikk på denne offentlige fridagen, som alle har fri på. Det frekkeste er når venstresidepolitikk som har svært lite å gjøre med arbeidernes dag sniker seg inn i togene, som «boikott Israel». Det vil jeg si er ganske spesielt når det til og med har seg slik at Israel er det landet i Midtøsten med best likestilling og rettigheter innen arbeidslivet.

Les også:  LESERINNLEGG: Greit at folkevalgte på Stortinget har millionlønn og dobbel så lang sommerferie som lærere?

Alle har en arbeidslivspolitikk, også FrP, som altså er det faktiske arbeiderpartiet for tiden.

Hadde jeg kunne bestemt 1. mai-paroler basert på vår politikk, ville det sett slik ut:

«Øk frikortgrensen»
«Skattelette nå»
«Arbeidsgiveravgift = arbeidsledighet
«Arbeid til alle – ikke skatt i hjel arbeidsgiverne»
«Nei til politikerstyrte fagforeninger»

…og den beste av alle, en setning fra et vers i Internasjonalen som selvsagt utelates på de venstrevridde 1. mai-markeringene: «Av skatter blir vi tynget ned».

Les også:  Karne Lykkebo ny sjef i Geelmuyden Kiese

Hvis ikke denne dagen kan være mer inkluderende i fremtiden, synes jeg at vi bør se oss om etter en annen fridag i stedet for som favner bredere. Da vil jeg eventuelt foreslå 8.mai, som absolutt burde ha vært en offisiell fridag.

Jeg synes det er viktig å minnes om frigjøring og veteranene som faktisk har æren for at vi i det hele tatt kan gå i tog.

1) https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/21lgEq/De-bla-krever-a-ga-i-1-maitog—far-blankt-nei-av-1maikomiteen – https://www.nrk.no/nordland/fpu-kastet-ut-av-1.mai-toget-i-rana-1.8111636 – https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/O418w/fpu-leder-vi-ble-sparket-i-1-mai-toget – https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/1eKkl/Frp-foler-seg-diskriminert-etter-1-mai-nekt
2) https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2017/10/15/195339562/frp-er-det-nye-arbeiderpartiet – http://www.klassekampen.no/article/20170630/ARTICLE/170639999 – https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-av-ti-arbeidere-stemmer-borgerlig/65125346
3) https://frifagbevegelse.no/bloggen/fa-arbeidere-pa-stortinget-6.185.491826.6923bdf935

Anbefalt for deg

Om skribenten: Kassandra Petsas

Lektor. Organisatorisk nestleder i Nordland FrP.