Arbeidernes dag – for alle?

kassandra frp

Nå er 1. mai rett rundt hjørnet igjen: en dag hvor folk flest får unnagjort vårrengjøringen, mens noen litt vel overivrige fra venstresiden går i tog for å fronte venstresidepolitikk og synger til «Internasjonalen».

Rundt om i hele landet år etter år har en rekke unge engasjerte politikere på høyresiden forsøkt å få være med i togene med sine arbeidersaker, uten hell [1]. Ikke så veldig ulikt som ved kvinnedagen. Ett av «argumentene» som har gått igjen, har vært at dette er arbeiderbevelgelsens dag. Men hvem er arbeiderbevegelsen den dag i dag?

Tallene er entydige, og har vært sådan siden tidlig på 2000-tallet: det er flest arbeidere blant FrPerne på Stortinget og på deres lister, og de fleste arbeidere stemmer FrP [2]. Det er faktisk «Arbeiderpartiet» selv (heretter Akademikerpartiet?) som er et av partiene som har færrest av disse [3].

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

I lys av dette er det ekstra latterlig at Ap og LO ønsker enerett til å markere politikk på denne offentlige fridagen, som alle har fri på. Det frekkeste er når venstresidepolitikk som har svært lite å gjøre med arbeidernes dag sniker seg inn i togene, som «boikott Israel». Det vil jeg si er ganske spesielt når det til og med har seg slik at Israel er det landet i Midtøsten med best likestilling og rettigheter innen arbeidslivet.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Alle har en arbeidslivspolitikk, også FrP, som altså er det faktiske arbeiderpartiet for tiden.

Hadde jeg kunne bestemt 1. mai-paroler basert på vår politikk, ville det sett slik ut:

«Øk frikortgrensen»
«Skattelette nå»
«Arbeidsgiveravgift = arbeidsledighet
«Arbeid til alle – ikke skatt i hjel arbeidsgiverne»
«Nei til politikerstyrte fagforeninger»

…og den beste av alle, en setning fra et vers i Internasjonalen som selvsagt utelates på de venstrevridde 1. mai-markeringene: «Av skatter blir vi tynget ned».

Les også:  Yrkestrafikkforbundet: Kan bli streik

Hvis ikke denne dagen kan være mer inkluderende i fremtiden, synes jeg at vi bør se oss om etter en annen fridag i stedet for som favner bredere. Da vil jeg eventuelt foreslå 8.mai, som absolutt burde ha vært en offisiell fridag.

Jeg synes det er viktig å minnes om frigjøring og veteranene som faktisk har æren for at vi i det hele tatt kan gå i tog.

1) https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/21lgEq/De-bla-krever-a-ga-i-1-maitog—far-blankt-nei-av-1maikomiteen – https://www.nrk.no/nordland/fpu-kastet-ut-av-1.mai-toget-i-rana-1.8111636 – https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/O418w/fpu-leder-vi-ble-sparket-i-1-mai-toget – https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/1eKkl/Frp-foler-seg-diskriminert-etter-1-mai-nekt
2) https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2017/10/15/195339562/frp-er-det-nye-arbeiderpartiet – http://www.klassekampen.no/article/20170630/ARTICLE/170639999 – https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-av-ti-arbeidere-stemmer-borgerlig/65125346
3) https://frifagbevegelse.no/bloggen/fa-arbeidere-pa-stortinget-6.185.491826.6923bdf935

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Kassandra Petsas

Lektor. Organisatorisk nestleder i Nordland FrP.