Apple lanserer app merking for personvern

iphone x

Nettsider har i mange år blitt påkrevd å legge ut detaljerte opplysninger angående personvern og informasjonskapsler de bruker. Dette er da programmer som nettsider og apper bruker for å spore opp informasjon om deg som lokasjon, hva du er interessert i på nettsidene, eller andre personlige detaljer. 

Men det er sjeldent at apper som lastes ned på telefonen gir opplysninger om hva slags informasjonskapsler de bruker, og man vet aldri hva slags skadelig programvare som kan komme med installeringer av en app på smarttelefonen. 

Derfor så vil Apple at alle apper også skal ha slik informasjon tilgjengelig før du laster de ned, for å sikre at brukere er innforstått med hva slags data de deler med ukjente app- utgivere. Dette gjelder også de store aktørene som Facebook, Google, og Amazon hvor de er nødt til å registrere alle detaljer rundt hva slags informasjon de samler fra sine brukere.

Kan spore alle dine aktiviteter på nett

Selskaper er interessert i å vite mest mulig om sine kunder. Derfor implementerer de mange forskjellige informasjonskapsler som kan spore opp forskjellig data de er interessert i hos brukere. Dette kan blant annet være hva du er interessert i på Facebook, hvilke nettsider du besøker, for å så bruke denne informasjonen i markedsføringsøyemed. 

Dette er ganske vanlig informasjon de fleste samtykker til når de bruker Google apper eller Facebook/Instagram, da dette fører som regel til ikke noe mer enn målrettet reklame. Reklamene du får opp på skjermen er gjerne basert på innlegg du kommenterte på eller likte på sosial media.

Men det er mange hackere der ute som også utvikler apper som kan være enten skadelig for telefonen, eller samler inn sensitiv data fra brukeren som navn, bosted, og betalingsinformasjon de har lagt igjen av spor av på nett. Derfor er det viktig å vite litt om utgivere av apper før man laster de ned på telefonen.

For de som ønsker å gi så lite detaljer som mulig om seg selv, så kan det være smart å installere en VPN løsning. Denne vil kryptere nettverket slik at det blir langt vanskeligere å få tak i personlig informasjon om brukeren. I tillegg så er det mye tryggere å bruke offentlige nettverk på kafeer eller andre uteplasser, om noen har til hensikt å bruke nettverket for å hacke de som kobler seg opp.

Men for de som bruker stort sett «trygge» apper fra store selskaper alle andre har på telefonen, så holder det nok med å sette seg litt inn i hva slags informasjon data selskapet vil samle inn fra brukerne sine.  

Mange store selskaper har ikke dette på plass

Facebook har gjort vært flittig på å legge ut all informasjon om sine apper som Instagram, Messenger, og Whatsapp med detaljer om hva du egentlig laster ned på telefonen din. Så allerede nå kan brukere lese om hva de egentlig sier ja til når de inviterer Facebook inn på mobilen. 

Men i skrivende stund så er det store selskaper som fortsatt ikke har fått slike detaljer på plass, blant annet Google og Amazon. 

Google er blant annet eier av Youtube, som står for store annonseinntekter for teknologi giganten. Målrettet reklame er viktig for at folk klikker på annonser som kjøres mellom videoer, og det er ikke bare tilfeldigheter at disse reklamene er basert på mange av dine interesser. 

Amazon er en stor handelsgigant som også benytter seg veldig mye av målrettede annonser på nettsider og sosial media. Så det har vekket litt mistanke på nett for tiden om hvorfor to store aktører som dette ikke har greid å legge ut alle detaljer om appene sine. Det kan jo være a de er redde for store søksmål som Twitter ble truet med for litt siden?

Likevel er det nok mer bekymringsfullt med alle andre useriøse aktører på nett som kan ha skumle hensikter med dataene de samler inn. Men kommer denne app merkingen til å gjøre noe forskjell? 

Med mindre Apple fører kontroll på hver og en app som tilbys i Appstore, så har ikke app merkingen så mye å si. Data kan være fiktive, og vi vet ikke hvor god etterkontroll Apple har på apper som blir tilbydd i Appstore. 

Så for å være føre var, så er det fortsatt lurt å skjule sine spor med å laste ned programvare som kan blokkere skadelige virus og phishing programmer som er laget for å fiske opp personlig informasjon om brukere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.