ANNONSE: Samarbeidende roboter du kommer i gang med på noen timer

robot fabrikk

Digitalisering, automatisering, artifisiell intelligens og maskinlæring er begreper som nesten ingen kan ha unngått å få med seg. Samtidig er det langt fra alle selskaper som klarer å ta disse nye teknologiene i bruk på en effektiv måte, og mange ganger kan hindringene for å ta i bruk selv enklere teknologi fremstå som uoverstigelige.

Et område der dette definitivt har vært tilfelle, er automatisering og robotisering av forskjellige produksjonsprosesser. Fordelene med å bruke en robot istedenfor et menneske kan være mange, men det har helt enkelt være for vanskelig eller for dyrt å erstatte deler av en prosess med roboter. Noe som legger til rette for å forandre denne situasjonen er såkalte samarbeidende roboter, som kan overta utvalgte deler av en produksjonsprosess og utføre oppgaver side om side med mennesker.

Store fordeler for både bedriften og de ansatte
Det er kanskje noen som ser for seg at det å erstatte mennesker med roboter kun handler om å maksimere bedriftens overskudd og spare penger på lønnskostnader. Likevel er faktisk arbeidsmiljø et minst like viktig argument. Det roboter er ekstremt gode til er gjentakende, monotone oppgaver – det er samtidig de oppgavene som mennesker verken er flinke til eller egentlig laget for å utføre. Det er kanskje hovedsakelig dramatiske ulykker på arbeidsplassen som får oppmerksomhet, men i stort så er det belastning over lang tid som ligger bak de aller fleste skadene.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Enkelt og fleksibelt oppsett fjerner hindringene for mange bedrifter
En stor andel av selskapene i Norge er små og mellomstore selskaper, det som ofte kalles for SMB. Dette er selskaper som kan være i en utsatt situasjon med begrensede ressurser, og der for eksempel syv av ti ledere mangler kompetanse i ledelse. For de fleste av disse selskapene er det vanskelig å iverksette et større program for å automatisere arbeidsprosesser. Det er her samarbeidende roboter kan bidra med en helt annen måte å introdusere roboter i arbeidsprosessene:

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

● Programmering av roboten kan utføres av personer uten tidligere erfaring med roboter. Dette er en svært viktig del av verdiforslaget, at det faktisk er egne ansatte som kan programmere og konfigurere roboten. Det sparer kostnader i forbindelse med oppsett, men det som er mye viktigere er at det også gjør fremtidige endringer enkle å gjøre på egen hånd.

● Samarbeidene roboter kan enkelt tilpasses forskjellige arbeidsoppgaver. For eksempel er det mulig å bruke en samarbeidende robot et sted i en arbeidsprosess den første uken, for så å flytte den til et annet steg i prosessen påfølgende uke. Disse endringene kan dessuten gjøres enten med det eksisterende utstyret, eller ved å bygge ut med passende moduler.

● Samarbeidende roboter er laget spesifikt for å jobbe sammen med mennesker. Det betyr også at de er trygge å jobbe sammen med, og at risikoen for arbeidsskader er minimal. Det er mulig å velge robotarmer som passer de spesifikke behovene i prosessen, slik at robotens styrke også er så lav som mulig.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Samlet gjør disse fordelene også at en samarbeidende robot kan begynne å levere verdi for bedriften i løpet av svært kort tid. I et ideelt scenario kan en robot ha overtatt en arbeidsoppgave allerede samme dag som den blir satt opp, og med minimalt behov for programmering og konfigurering kan de ansatte sette søkelyset på arbeidsoppgaver som de gjør bedre.

I takt med at bedriften får dypere forståelse for hva den samarbeidende roboten kan gjøre i arbeidsprosessene, er det da også enkelt å bygge ut eller forandre robotens rolle basert på innspill fra ansatte. Resultatet blir et virkelig samarbeidende miljø, der roboter og mennesker jobber sammen for et best mulig resultat.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.