Alt for mange nordmenn fyrer for kråka

oppvarming vinter

Det er kaldt i Norge for tiden. Sprengkulden bidrar til vedmangel, men det gjør også innbyggernes gamle vedovner og fyringsvaner.

Strømprisen har skutt i været som følge av sprengkulden, og flere utsalgssteder melder at de er helt tomme for ved. Ca. halvparten av alle vedovner som står i norske hjem er av den gamle teknologien som spiser ved. Disse vedovnene er produsert før 1998.

Trenger halvparten så mye ved
– Det er både økonomisk og miljøvennlig å fyre med ved i disse sprengkulde-tider. Men, det fordrer at man fyrer i en rentbrennende vedovn. Disse ovnene trenger bare halvparten så mye ved for å gi samme energimengde som de gamle ovnene. Grunnen til dette er at de er mer effektive, og man får derfor mer effekt ut av hver kubbe, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

De rentbrennende ovnene har to forbrenningskammer. Disse bidrar til at røyken som kommer ut av pipa har mindre partikler og svevestøv. I de nye ovnene reduseres utslippene med inntil 90 prosent.

Lavere ved-forbruk med riktig fyring
En undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av bransjeforeningen Norsk Varme kommer det frem at tre av fire fyrer feil. Lundberg understreker at utskiftning er viktig, men hun oppfordrer også nordmenn til å fyre på skikkelig vis. Både for miljøet sin skyld, men også for å redusere ved-forbruket.

– Det er viktig å ha riktig opptenningsteknikk. Riktig metode er å tenne fra toppen av bålet. Fyrer man på denne måten, utnyttes veden bedre, og man kan oppnå inntil dobbelt så mye varme. I tillegg er denne fyringsmåten mer skånsom mot miljøet, sier Lundberg.

Les også:  Slik blir ladesommeren

Bidrar til dårlig luftkvalitet
– De gamle ovnene er ineffektive. Det ser vi spesielt nå som sprengkulda brer seg over Norge, og alle plutselig skal fyre med ved. Det påvirker selvfølgelig samfunnet i negativ retning når halvparten av ovnene det fyres i er gamle. Alt for mange nordmenn fyrer for kråka med unødvendig mengder ved, og bidrar til å gjøre luftkvaliteten dårlig, sier styreleder i bransjeforeningen Norsk Varme, Steinar Vigdal.

Norsk Varme har tidligere oppfordret myndighetene til å innføre forbud mot fyring i ovner med gammel teknologi. For å få fortgang på utskiftningen jobber Norsk Varme aktivt for at myndighetene skal innføre støtteordninger. Flere kommuner, der i blant storbyene Bergen og Oslo, har innført slike ordninger.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Slik sjekker du
En rentbrennende vedovn defineres som en vedovn produsert etter 1998. Disse ovnene er lett gjenkjennelige. Ovnene har hull som er ment for sekundærforbrenningen. Disse ser man inne i vedovnen.

– Det er enklest å få øye på hullene i toppen eller bak. Hvis det er en rentbrennende ovn har den hull som tilfører luft, og som forbrenner partikler som tidligere ikke ble forbrent, sier Vigdal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.