Aker BioMarine vil bekjempe lupus med krillolje

helse forskning

Krillolje, rik på fosfolipider, kan potensielt redusere sykdomssymptomer. Aker BioMarine og Lupus Research Alliance går nå sammen om en stor klinisk studie med oppstart i høst. Ny forskning vil gi svar på om krillolje har en smertelindrende effekt på personer rammet av den uhelbredelige sykdommen lupus.

Om lag 5 millioner mennesker er rammet av sykdommen systemisk lupus erythematosus (SLE) verden over, en uhelbredelig og kronisk autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem angriper eget vev og organer.

Lupus er oftest diagnostisert blant personer mellom 15 og 45 år, hvorav 90 prosent er kvinner. De vanligste symptomene er betennelse, hevelse, alvorlig tretthet og hudutslett. Komplikasjoner fra sykdommen kan omfatte skade på ledd, hud, nyrer, blod, hjerte og lunger.

Må se til havet for løsninger
– Lupus er en frustrerende, kronisk sykdom som per i dag ikke har noen kur. Den påvirker millioner av mennesker over hele verden. Muligheten til å skape et potensiell smertelindrende alternativ, som den første av sitt slag for lupus, kunne vi rett og slett ikke takke nei til, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine. Potensialet i krill ble identifisert av Lupus Research Alliance og de henvendte seg deretter til Aker BioMarine for å se på mulighetene for å gjennomføre en studie.

Les også:  Ivar Andreassen fra Bodø ny styreleder i Fiskebåt Nord

– Planeten vår består av 70 prosent hav, men kun 0,5 prosent av alle legemidler i verden hentes herfra. Mange av løsningene på de store medisinske gåtene kan potensielt komme fra havet der vi finner et enormt biomangfold. Vi håper at molekyler fra krill kan ha en smertelindrende effekt på mennesker med lupus og er utrolig stolte over å kunne samarbeide med Lupus Research Alliance. De siste 60 årene har det bare vært utviklet èn ny behandling av lupus, derfor går vi målrettet inn i et forsøk på å gjøre hverdagen lettere for mennesker rammet av sykdommen, fortsetter Johansen.

Behov for ny forskning
Få gjennombrudd er blitt gjort i forskningen etter nye supplementer eller biologiske produkter for mennesker med lupus. Dette ble tydelig fremhevet av Lupus Research Alliance’s Lupus Drug Repositioning Program, lansert i 2014, som Aker BioMarine også er en del av. Behovet for nye behandlinger er en av årsakene til at Kenneth M. Farber, president og administrerende direktør for Lupus Research Alliance, anser den nye studien som spesielt viktig.

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

– Vi er veldig glade for å ha Aker BioMarine med på laget i arbeidet om å finne et potensielt lindrende alternativ til personer diagnostisert med lupus. De vil bidra til å undersøke effekten av krill for denne gruppen gjennom et grundig forskningsdesign og vitenskapelige kliniske studier, sier Farber.

– For å fremme lupusforskning trenger vi partnere som er villige til å investere og dedikere seg til vårt felles mål. I Aker BioMarine har vi funnet en slik samarbeidspartner, og vi er veldig spente på å se krillens potensielle virkninger på mennesker med lupus,» sier Albert T. Roy, administrerende direktør Lupus Therapeutics LLC, Lupus Clinical Investigators Network (LuCIN).

Les også:  Kraftig motstand mot Helse Nord-planer

Studien inkluderer 76 pasienter fra 20 forskjellige amerikanske forskningssentre. De vil i løpet av ett år bli gitt fosfolipid-rik krillolje på daglig basis. De første seks månedene er blindtest, med en placebo kontrollgruppe og en behandlingsgruppe, etterfulgt av en åpen periode på seks måneder hvor begge gruppene får krillolje.

– Denne studien gjenspeiler vår respons til pasientens ønsker, en behandling som er trygg og har potensial til å dempe sykdommen lupus samt tilhørende kardiovaskulære komplikasjoner forbundet med den, forklarer Dr. Jane Salmon, direktør for Lupus APS Center of Excellence og visedirektør for Mary Kirkland Center for Lupus Research, Hospital for Special Surgery, New York.

Aker BioMarine bidrar med det kliniske materialet og den finansielle støtten til studien. Underleverandøren AMPEL BioSolutions er engasjert av Lupus Research Alliance for å gjennomføre studien.

Resultatet av studien er forventet i 2020.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.