Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

gjensidige

Gjensidige har gjennom flere år merket seg at norske bilturister på ferie er ettertraktet mål for innbruddstyvene. 

Antall tyverier fra bil økte kraftig i fjor, og norske bileiere ble robbet for et rekordbeløp på nesten 200 millioner kroner. Nå oppfordrer Gjensidige til å være på vakt når en legger ut på bilferien. 

– Biler med norske skilt mener vi er ekstra utsatt i utlandet. Tyvene vet at det høyst sannsynlig befinner seg noe å stjele i en fullpakket norsk feriebil, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. 

Dette skyldes at vi stadig har med oss mer verdifullt utstyr på bilferie mener Eklo. 

– Listen over ting vi pakker med oss på tur blir lengre og lengre. Nettbrett, kameraer, mobiltelefoner, PC’er, campingutstyr og sportsutstyr er lett omsettelige varer for tyvene, sier Eklo. 

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Tøm bilen før tyven gjør det
Forsikringsselskapet oppfordrer folk til å tømme bilen før de forlater den. Det skal lite til før tyvene slår inn ruten og rasker med seg det som ligger fremme. 

– Vi har eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk har vært nok til at de knuser ruten for å sjekke hva det er. Å skjule ting med teppe eller jakke kan virke mot sin hensikt. Lås verdisaker inn i hanskerommet eller ta det med deg, sier Eklo. 

Mange bilferierende i Sverige 
Gjensidige trekker frem storbyer og fornøyelsesparker i Sverige som en gjenganger på skademeldingene. 

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Sverige er nødvendigvis ikke verre enn andre steder, men det er dit de fleste av oss legger bilferien. Vær ekstra på vakt der det er mange biler parkert, og kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til, sier Eklo. 

Han nevner Liseberg og Gøteborg som ett eksempel. Stockholm og Østersund er andre eksempel på hvor mange ferierende nordmenn tar turen.

Tips for å unngå tyveri fra bil:

  • Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen. Spesielt verdigjenstander bør låses inn i hanskerommet eller tas med når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper kan virke mot sin hensikt og trigge nysgjerrigheten til tyven enda mer.
  • Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket. 
  • Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør. Unngå å åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med. 
  • Parker på overvåket område eller område med parkeringsvakt.
Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Statistikk på antall innbrudd og erstatningsutbetalinger er hentet fra Finans Norge. Statistikken omfatter ikke bare verdisaker, men også tyverier av for eksempel GPS, airbag eller andre bildeler.

Ofte er det omreisende profesjonelle bander som står bak disse tyveriene, der de raider område etter område, og forsvinner ut av landet i løpet av kort tid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.