Advarer mot utdanningssnobberi

læring lærer klasse

Myndigheter og forskere advarer om at det kan mangle 90.000 – 100.000 fagarbeidere i løpet av bare 15 år.

– Slutt med utdanningssnobberiet. Ta fagutdanninger og fagarbeidere på alvor. Slutt å snakk om «høye» og «lave» utdanninger, sier rådgiver Jonas Bals i LO til VG.

– Mester framfor master
Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Hovedorganisasjonen Virke tar til orde for å satse på «mesterfagene» fremfor masterutdanningene. Det satses for lite på den kompetansen som får Norge til å virke, sier han til Jobbaktiv.no i forbindelse med forberedelsene til Yrkesfagkonferansen på Gardemoen 25. og 26. mars. Forsker Tone Cecilie Carlsten vil på samme konferanse presentere NHOs kompetansebarometer, noe som vil kunne gi signaler om hvor skoene trykker når det gjelder næringslivets behov for arbeidskraft.

– Henger ikke sammen
Kompetansedirektør Are Turmo i NHO vil på samme konferanse gjøre sammenlikninger mellom kompetansebarometeret og ungdommenes faktiske yrkesvalg.

– Vi ser betydelige rekrutteringsproblemer for en del yrker. Tilgangen på kompetent arbeidskraft følger bare delvis etterspørselen, påpeker han overfor Jobbaktiv.no.

25 år siden Reform -94
Hovedinnstillingen for fremtidens videregående skole skal leveres i år, 25 år etter reform -94. Leder for det regjeringsutnevnte Lied-utvalget, Ragnhild Lied vil presentere hva man så langt er kommet frem til under Yrkesfagkonferansen.

– Kan de ikke bare ta seg sammen?
Skolevegring og alvorlig skolefravær er et økende problem på veien mot fagbrevet. Spesialist i klinisk pedagogikk Marit Tørstad vil under konferansen snakke om forebygging og tiltak. Samtidig er elever fra Steigen i Nordland invitert for å fortelle om sine erfaringer. Der gis elever mulighet til å gå ut i lære fra dag èn på den videregående skolen. Etter fire år går de opp til eksamen og får fagbrev. Hva gjør det med motivasjon og gjennomføring?

– Det er utrolig spennende å få lov til å blande faginteresse, forskning og praksiseksempler, og på den måten få lov til å påvirke debatten om fremtiden for yrkesfagene. Jeg er veldig glad for at både regjeringsapparatet, LO og NHO ønsker å prioritere Yrkesfagkonferansen, sier Knut Ivar Aarstein på vegne av arrangørene i selskapet Jobbaktiv.no

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.