Advarer mot foreldrefyll i jula

julebord

Én av fire foreldre har drukket seg brisen foran barna i jula. – Føler du deg påvirket, har barna merket det for lengst, advarer Av-og-til.

I en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det frem at én av fem har vært brisen i jula med barn til stede. Signifikant flere foreldre, én av fire, svarer det samme.

Fungerende generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen frykter at mange barn vil få jula ødelagt av voksnes drikking:

– Det er ikke sånn at man må drikke hele kassa med juleøl før barna blir utrygge. Er du brisen har du drukket for mye, sier hun.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

Pettersen påpeker at det voksne gjerne ser som positive effekter av alkohol, har motsatt virkning på barna.

– Det er ikke bare direkte fyll og krangling som påvirker barna. De små endringene som at voksne ler og snakker litt høyere, lukter litt annerledes og klemmer litt lengre, kan også oppleves skremmende for barna, sier hun.

Bekymret for ny nedstenging

Pettersen mener sterkere innstramminger og mer fokus på korona de siste ukene er ekstra grunner til å tenke seg nøye om før man skjenker seg enda et glass med akevitt på julaften:

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Nå er det mye snakk om korona igjen, og mange er mer bekymret enn før. Det smitter over på barna, som kan bli lettere engstelige, sier hun. 

Derfor mener hun at det er ekstra viktig å lage rammene for julefeiringen så trygge og stabile som mulig i år.

– Vi vet fra tidligere i pandemien at nedstengning gir mer hjemmedrikking, mer alenedrikking og mer drikking sammen med barn. Drikkingen blir ikke borte med skjenkestopp, den flyttes bare inn i stua, advarer hun.

Les også:  LESERINNLEGG: Bibliotek = bolyst

Hvert år spør Ipsos barn om hvor mye de synes at voksne skal drikke når de er sammen med dem. Da svarer de fleste at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol.

Det mener Pettersen er en god rettesnor.

– Lytt til barna og stopp å drikke før du kjenner at du blir påvirket. Når du kjenner det, har sannsynligvis barna dine merket det for lengst, råder hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.