Advarer mot drikkerekorder i ferien

cocktails mocktails

Et av fem barn opplever at foreldre drikker mer alkohol om sommeren enn ellers i året. – Barn blir raskt utrygge når voksne drikker, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Nordmenn kjøper langt mer øl og hvitvin om sommeren enn i resten av året. I en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til, oppgir også 20 prosent av barna at foreldrene drikker mer om sommeren enn ellers. Alkovettorganisasjonen Av-og-til ber foreldre være varsomme foran barna, også i sommerferien.

– Når promillen går opp, går vurderingsevnen ned. Det gjelder i bil og båt, og det gjelder i jobben som forelder. Det er det nok en del foreldre som tar for lett på, sier Kaski.

Les også:  Singel i 2023: Disse trendene bør du få med deg!

Hun tror mange foreldre bagatelliserer egen alkoholbruk foran barna.

– Det er ikke sånn at man må være tydelig full for at barna skal føle seg utrygge. Vi må tørre å erkjenne at de få ekstra glassene på terrassen også er utrivelige for barna. Og at mange av oss krysser den grensen for ofte, sier Kaski.

Kaski påpeker at det voksne gjerne ser som positive effekter av alkohol, har motsatt virkning på barna.

– De små endringene som at voksne ler og snakker litt høyere, klemmer litt lengre, kan oppleves skremmende for barna. Føler du deg brisen foran barna, har du drukket for mye, sier Kaski.

Les også:  Nå bør du måke hyttetaket!

Hun påpeker at sommerferien er den tida på året nordmenn drikker mest alkohol.

– Dette kombinert med at barna er lenger oppe og får med seg mye, er en dårlig kombinasjon. Vi må slutte å tenke at dette gjelder alle andre, og gjøre noe med hvordan vi selv drikker, sier Kaski.

Kaski mener at mange har lett for å finne unnskyldninger når det kommer til drikking foran barna.

Les også:  Dette er mattrendene i 2023

– Vi hører ofte at det må være lov å kose seg med et glass vin til maten foran barna. Det er jeg enig i, så lenge det er ett og ikke egentlig tre glass man ender med, sier Kaski.

Hun mener det er viktig å bestemme seg på forhånd hva som er greit.

– Sommerferien er årets høydepunkt for barna. Vær bevisst på når du skal stoppe, så blir de sene sommerkveldene like hyggelige for barna også, sier Kaski.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.