
Da kontrollørene fra a-krimsenteret i Nordland dukket opp, låste innehaver døra og forlot stedet. Under samme aksjon ble de nektet adgang hos nok en aktør. Nå anmeldes de to bedriftseiere for å ha unndratt seg kontroll.
Et serveringssted i indre-Salten ble i fjor kontrollert av a-krimsenteret i Nordland etter mistanke om bruk av ulovlig arbeidskraft. Kontrollen avdekket en rekke lovbrudd, deriblant svart arbeid og avlønning, manglende personalliste og etterlevelse av arbeidsmiljøloven.
Det ble også avdekket uforsvarlig innkvartering, der en utenlandsk ansatt bodde i tilknytning restauranten. På bakgrunn av funn som fremkom under kontrollen stanset også Nav ytelse til en stønadsmottaker som var i arbeid.
– Funnene avdekket grov og systematisk svikt i etterlevelsen av lovverket, noe vi ser alvorlig på, sier Kurt Kolvereid Jacobsen, senterleder på a-krimsenteret i Nordland.
Etter kontrollen ble det iverksatt en rekke reaksjoner mot den aktuelle virksomheten. A-krimsenteret varslet også Salten brann om forhold knyttet til brannsikkerheten i det aktuelle bygget, da deler av lokalet ble brukt til boligformål. Også den aktuelle kommunen ble varslet om a-krimsenterets funn.
Nylig gjennomførte a-krimsenteret i Nordland en oppfølgingskontroll av den aktuelle virksomheten. Dette for å avklare om virksomheten hadde begynt å etterleve regelverket, men så langt kom de aldri.
– Da vi ankom, og varslet kontroll, satte innehaver nøkkelen i døra, slukket lyset, og forsvant ut bakveien. Med bakgrunn i at dette var en oppfølgingskontroll, der vi tidligere avdekket flere alvorlige forhold, blir man jo ikke mindre skeptisk til hva som foregår i kulissene, innrømmer Jacobsen.
Samtidig ville a-krimsenteret kontrollere ytterligere en aktør i samme bransje og geografi. Også her nektet de å slippe kontrollørene til.
Som følge av de to hendelsene har flere av etatene på a-krimsenteret nå anmeldt eierne av de aktuelle virksomhetene.
– Det å hindre en offentlig tjenestemann i å gjøre jobben sin er et alvorlig lovbrudd, som kan medføre bøter eller fengsel. Vi ser svært alvorlig på at enkelte arbeidsgivere forsøker å unndra seg kontroll på denne måten. Heldigvis er ikke dette dagligdags, de fleste vi kontrollerer er samarbeidsvillige når vi dukker opp, understreker Jacobsen.
Følgende forhold ble avdekket under tidligere kontroll av virksomheten:
- Arbeidstilsynet har som reaksjon varslet virksomheten et overtredelsesgebyr på 80 000 kroner for manglende føring av timelister og lønnsslipper på en mindreårig arbeidstaker under 16 år i skolepliktig alder
- Skatteetaten ga virksomheten gebyr på 20 432 kroner for manglende personallisteføring
- En uregistrert ansatt sov og bodde i uforsvarlig innkvartering over lokalene til restauranten. Vedkommende fikk kontant og svart avlønning. I etterkant ble vedkommende registrert som arbeidstaker etter pålegg fra Nav kontroll.
- Det ble avdekket at serveringsbevillingen til restauranten var gitt til en fiktiv daglig leder, der vedkommende som sto oppført aldri hadde jobbet i virksomheten
- Nav stanset i etterkant av kontrollen stønad til en stønadsmottaker
- A-krimsenteret varslet Salten brann om forhold knyttet til brannsikkerheten på innkvartering
- Også den aktuelle kommunen der virksomheten holder til, ble varslet om a-krimsenterets funn etter kontrollen