Tradisjon tro øker arbeidsmengden i restaurant- og serveringsbransjen inn mot jul, samtidig vokser risikoen for at sårbare arbeidstakere utnyttes. Nå ber a-krimsenteret i Nordland arbeidstakere være årvåkne.
De aller fleste virksomhetene i restaurant- og serveringsbransjen i Nordland er seriøse aktører som følger spillereglene i arbeidslivet, men deler av bransjen preges også av arbeidslivskriminalitet. A-krimsenteret i Nordland oppfordrer arbeidsgivere i den travle førjulssesongen å sikre seg at de følger regelverket og ivaretar sine ansatte rettigheter.
– Som arbeidstaker har du rett til skriftlig kontrakt, allmenngjort lønn og et trygt arbeidsmiljø. Vi ser at enkelte arbeidsgivere bryter regelverket for profitt, noe som ofte går utover arbeidstakerne, sier Kurt Kolvereid Jacobsen senterleder for a-krimsenteret i Nordland.
Arbeidstakere: Mister verdifulle rettigheter
Arbeidstakere i serveringsbransjen er ofte unge, deltidsansatte eller sesongarbeidere. A-krimsenteret erfarer at mange i denne gruppen i mindre grad kjenner til egne rettigheter og regelverk, noe som øker risikoen for å bli utsatt for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
– Vi har sett tilfeller der ansatte ikke er registrert i Arbeidstakerregisteret. I praksis betyr dette at arbeidstakeren som er på jobb er usynlig for myndighetene og at skatter og avgifter ikke innbetales. Svart arbeid utgjør ikke bare en direkte risiko for den enkelte ansatte, som mister rettigheter som sykepenger og pensjonspoeng, men også for samfunnet som går glipp av inntekter til fellesskapet, påpeker Jacobsen.
Lange arbeidsdager og lite hvile
For å forebygge og redusere arbeidslivskriminaliteti serveringsbransjen har a-krimsenteret de siste årene gjennomført en rekke kontroller. Så langt i år er brudd på arbeidstidsbestemmelsene en gjenganger.
– Vi har avdekket flere bekymringsfulle lovbrudd, inkludert en arbeidsgiver med over 120 brudd på regler om arbeids- og hviletid. Det er også funnet brudd på arbeidstidsbestemmelsene hos mindreårige, samt flere overtredelser av personallisteregelverket og arbeidstakerregisteret. Videre er det indikasjoner på svart arbeid og avlønning, det gir grunn til bekymring, sier Jacobsen.
Det er viktig at arbeidsgivere er sitt ansvar bevisst, nå som vi går inn i julebordsesongen. Servering er en allmenngjort bransje. Det betyr at ansatte har krav på minstelønn. Minstelønn er fastsatt blant annet for å sikre like lønnsvilkår for alle ansatte i en bransje der man kan være sårbare for utnyttelse, og gjelder uavhengig av om arbeidstakeren er norsk eller utenlandsk. Det har heller ingenting å si om arbeidstakeren er fast eller midlertidig ansatt eller jobber i hel stilling eller deltidsstilling.
Skatteetaten har allerede varslet om at serveringssteder over hele landet må påregne kontroll i julebordsesongen.
Dersom ansatte opplever forhold på arbeidsplassen som bryter med lover og regler i arbeidslivet, kan de melde fra til etatene i a-krimsamarbeidet.
Slik tipser du om a-krim:
- Skatteetaten kan tipses på Tips Skatteetaten om skatte- og avgiftsunndragelser – Skatteetaten
- Arbeidstilsynet kan tipses på Tips oss – Arbeidstilsynet
- Politiet kan tipses på Tips politiet – Politiet.no
- NAV kan tipses på Trygdesvindel – nav.no
Råd til deg som jobber i restaurant og servering:
- Du skal ha en skriftlig arbeidsavtale
- Du skal få vite når og hvor mye du skal jobbe
- Du har krav på minstelønn
- Du skal ha overtidsbetalt
- Du rett til minst én pause (arbeidstiden overstiger fem og en halv time)
- Du skal ha tilstrekkelig opplæring
- Du kan selv sjekke om arbeidsgiver har registrert ditt arbeidsforhold på nav.no (Aa-registeret)
- Be om lønnsutbetaling på konto – reduser risikoen for svart avlønning
- Be om og sjekk lønnslippen din
- Husk å be om attest for jobben
Les mer om dine rettigheter og plikter i arbeidslivet, hos Arbeidstilsynet. De kan også gi råd og veiledning om dine rettigheter om du er usikker på om disse blir overholdt.