74.000 nordlendinger plages av «juleallergi»

stearinlys

Én av fem i Nord-Norge utfordres av allergilignende symptomer i julen, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden. Undersøkelsen viser også at nær halvparten av de som plages av «juleallergi», også er pollenallergikere.

For mange av oss er julefeiringen et høydepunkt i mørketiden, men ikke alle gleder seg like mye til jul. 74.000 nordlendinger har «juleallergi», som betyr at de får allergilignede symptomer av det vi normalt omgir oss med i julen. De vanligste synderne er juletrær, juleplanter og røkelse, men juleallergikere kan også reagere på julekrydder, adventslys og støv fra gammel julepynt.

Undersøkelsen gjennomført for Allergiguiden viser også at problemet er økende og at nærti prosent flere nordmenn utfordres av allergilignende symptomer i julen sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2018.

Ifølge årets Allergiguiden-undersøkelse er nær halvparten av de som plages med allergilignende symptomer i julen også pollenallergikere. Undersøkelsen viser videre at det også er denne gruppen som er flinkest til å behandle symptomene og oppsøke lege for riktig behandling. Men, over halvparten av de som plages har ikke oppsøkt lege og det kan ifølge Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin, skyldes mangel på kunnskap om «juleallergi». 

Les også:  Dette frykter vi i trafikken i Nordland

–Allergiguiden-undersøkelsen viser også at kun to av fem juleallergikere tar reseptbelagte medisiner, og det betyr at vi fortsatt har en lang vei å gå, sier Dr. Anders Østrem.

Forkjølelse kan være allergi
Symptomene på «juleallergi» er vanligvis tett nese, kløende øyne og nysing, men mange «juleallergikere» sier også at nesen renner og klør. Flere av symptomene på «juleallergi» kan forveksles med symptomene på en forkjølelse, men det finnes distinkte forskjeller.

Mens en forkjølelse ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare dersom du utsettes for allergener. Feber er et annet tegn på at du er forkjølet og ikke allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi, ifølge Dr. Østrem. Han oppfordrer alle som har langvarige symptomer til å oppsøke lege for å få stilt riktig diagnose.

Det aller beste du som «juleallergiker» kan gjøre er å unngå kontakt med det som framprovoserer allergisymptomene. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen gode tiltak.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland: Utenlandske arbeidstakere utnyttes

I stedet for det tradisjonelle juletreet kan du velge å bruke plasttre. Det kan også være lurt å droppe julestjerner og andre blomster som har en sterk duft. Duftfrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkidéer er et bedre alternativ for de med «juleallergi».

Dr. Anders Østrem råder folk til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn, og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter. Du bør oppsøke lege dersom du har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, avslutter Østrem.

Allergiguidens 7 tips for å ta hensyn til de med «juleallergi»:

Spør på forhånd: Sørg for at du vet hvilke irritanter venner og familiemedlemmer utfordres av i juletiden.

Les også:  Helsemessige fordeler med Airfryer

Trær og planter: Bruk helst plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammelt pollen i juletrærne. Unngå julestjerner og andre blomster med sterke dufter. Velg i stedet duftfri asalea, ildtopp, alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkidéer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som kan by på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller bruk alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.