71 prosent mener det må bli enklere å finne fritidsaktiviteter

Frivillighet Norge

Nye tall fra årets frivillighetsbarometer viser at 71 prosent mener det burde bli enklere å få oversikt over fritidsaktiviteter for barn og unge. Særlig er det kvinner, de under 30, lavinntektsfamilier og de født utenfor Norge som syns oversikten burde vært bedre.

Frivillighet Norge har sammen med Helsedirektoratet denne uken startet en kampanje for at flere barn og unge skal finne frem til fritidsaktiviteter som passer for dem, gjennom den nye nettportalen Ungfritid.no. 

Økende sosiale forskjeller i samfunnet gjør at stadig flere barn vokser opp i lavinntektsfamilierog disse deltar mindre i fritidsaktiviteter enn gjennomsnittet. 

Les også:  Refleks redder hundeliv

– Fritidsaktiviteter har en direkte påvirkning på folkehelsa, vi blir aktive og sunnere. Det motvirker også ensomhet og øker livskvalitet å delta, sier Henriette Øien, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet under Frivillighet Norges debatt på Arendalsuka. 

Etter Koronaåret er det flere barn og unge som trenger aktivitetene og fellesskapet i frivillige organisasjoner og tiden med sine jevnaldrende der, mer enn noen gang. I debatten om fritidsaktiviteter under Arendalsuka trekker Guro Birkeland, avdelingsdirektør i Bufdir – Barne- ungdoms- og familiedirektoratet  frem frivillige organisasjoners viktige rolle for å inkludere barn og unge i fritidsaktiviter. 

Les også:  Hipp hurra for Epledagen: 30 år i år!

– Frivillighet Norge er bekymret for de langvarige konsekvensene dette kan få og ber staten og kommunene stille opp. Færre frivillige og slitne ildsjeler er et dårlig utgangspunkt for gjenåpning. Nå må regjeringen og kommunene rundt om i landet gjøre det så enkelt som mulig å komme i gang med aktivitet igjen for frivillige organisasjoner, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. 

– Vi ser ingen medlemsvekst i koronatiden. Vi ønsker å nå ut til nye grupper, favne bredere. Det er så mange tilbud, men vi få det ut, sier Generalsekretær i Den Norske Turistforeningen Dag Terje Solvang. 

Les også:  Parmaskinken har akkurat blitt sunnere og bedre

Frivillig sektor er den viktigste tilbyderen av fritidsaktiviteter for unge. Frivillige organisasjoner har gjennom Frivillighet Norge gått sammen om en felles oversikt i Ungfritid.no og setter fokus på at flere barn og unge enkelt skal finne frem til fritidsaktiviteter og bli med i organiserte felleskap. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.