650 millioner i uværskader i 2018

gjensidige

Forsikringsselskapene betalte ut omtrent 650 millioner kroner for skader forårsaket av uvær i 2018. Høstflommen i Oppland og på Vestlandet var den dyreste hendelsen.

– Selv om 2018 ikke ble noe rekordår når det gjelder naturskader ser vi en klar tendens til økende skadeomfang på grunn av klimaendringene, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

Den dyreste værhendelsen i 2018 var høstflommen i Oppland og på Vestlandet, som antagelig kostet nær 150 millioner kroner. Høststormen Helene, som først og fremst rammet Vestlandet og Sørlandet, kostet omtrent 100 millioner.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Til sammen betalte forsikringsselskapene ut omtrent 650 millioner kroner for skader som skyldtes storm, flom og skred i 2018, ifølge beregninger Gjensidige har gjort. I det dyreste året det finnes statistikk for – 2011 – ble det til sammenligning utbetalt 2,9 milliarder kroner, regnet i dagens pengeverdi.

Lite uvær, men mye vær
Selv om det ikke ble mange kostbare naturskader i 2018, vil ikke året bli husket med udelt glede i bygningsskader som følge av mye snø på taket. Den lange og tørre sommeren forårsaket store skader på avlinger i landbruket.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

-Vi har opplevd mye uvanlig vær i 2018, og dette føyer seg inn i et mønster som har blitt stadig tydeligere de siste årene, sier Baastad.

Dyre stormer
Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25.000 skader. Erstatninger knyttet til uvær det året beløp seg til 2,9 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

På andreplass kommer 1992, med skader for 2,2 milliarder 2018-kroner. Også da var det storm og stormflo som utløste de fleste skadene. Av de 10 dyreste uværsårene siden 1980 har 7 kommet etter 2010.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.