6 av 10 kvinner sparer ikke til egen pensjon

kalkulator

Kvinner tjener mindre enn menn, de jobber mer deltid og har oftere permisjon for å være hjemme med barna. Alt dette fører til lavere pensjon. Allikevel sparer kvinner mindre til pensjon enn menn.

Menn skal heller ikke ha på seg at de er så utrolig flinke til å spare til pensjon, men når vi spør Norges befolkning om de selv sparer til pensjon finner vi tydelige kjønnsforskjeller. Fem av ti menn sparer selv utover Folketrygd og tjenestepensjon mot bare fire av ti kvinner. De viser en ny forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1.

I tillegg viser SpareBank 1s egne sparetall at menn sparer mer per måned og per år enn kvinner. I sum betyr det at kvinner får mindre ekstra å rutte med som pensjonister.

– Det burde vært omvendt, at kvinner sparte mer enn menn. Ikke bare fordi lavere inntekt gjennom yrkeslivet medfører lavere pensjon, men også fordi kvinner lever lenger enn menn. Pensjonssparepengene skal fordeles over flere år for kvinner enn for menn, og da kommer kvinner ekstra dårlig ut når de sparer lite, sier Terese Troy Prebensen, direktør for privatmarked hos SpareBank 1 Østfold Akershus. 

Les også:  LESERINNLEGG: Nok en gang skal arbeidsfolk tape i pensjonsforliket

En av grunnene til at kvinner sparer mindre enn menn kan være at de er mindre opptatt av hvordan økonomien blir som pensjonist. Undersøkelsen til SpareBank 1 viser nemlig at kvinner i klart mindre grad enn menn har sjekket eller vet hvor mye de vil få i pensjon. 

– Heldigvis er det blitt enkelt å sjekke egen pensjon. Ved å bruke Bank ID kan alle logge seg inn på nav.no, norskpensjon.no eller hos sin pensjonsleverandør og få et anslag på hvor mye de kan forvente å få i pensjon, sier Troy Prebensen.

Ser man på SpareBank 1s egne tall for pensjonssparing, ser det imidlertid ikke alt for dystert ut. Fordelingen mellom kjønnene på eksisterende pensjonsspareavtaler er på hhv. 45 og 55 prosent i mannens favør, men ser man på antall nyopprettede spareavtaler i 2019, er fordelingen motsatt. Menn har hatt en jevn nedgang i opprettede pensjonskontoer, mens kvinner siden 2016 har hatt en stødig oppgang.

– Jeg tenker at det er et godt bidrag til likestilling, at flere kvinner tar ansvar for egen pensjonssparing og blir mer økonomisk uavhengige. Det er fortsatt en vei å gå før kvinner har like store pensjonssparemidler som menn, men utviklingen går i riktig retning, sier Troy Prebensen.

Les også:  Boligmeldingen: – Regjeringen har ikke svar på boligkrisa i byene

Egen sparing gir ekstra trygghet den dagen lønn blir erstattet med pensjon. For noen betyr sparingen at de slipper å bekymre seg for økonomien som pensjonist. For andre gjør sparingen at pensjonisttilværelsen blir litt romsligere og at de kan realisere noen av de drømmene de har for tiden etter endt yrkesliv. Sparingen kan også gjøre det mulig å gå av tidlig, mens helsa fortsatt er god. 

– Flere kvinner bør skaffe seg oversikt over sin pensjonsøkonomi. Da kan de selv vurdere om og eventuelt hvor mye det er behov for å spare i tillegg til Folketrygd og tjenestepensjon, sier Troy Prebensen.

Det er flere måter å spare til pensjonstilværelsen på. Fond, og særlig aksjefond, er godt egnet til langsiktig sparing. Over tid har det gitt god avkastning å spare i aksjefond, selv om aksjeverdiene kan svinge en del. Fondssparing egner seg også godt for jevn, månedlig sparing.

– Den gode nyheten er at det aldri for sent å skaffe seg oversikt og starte med sparing. Jeg anbefaler fast, månedlig sparing med et beløp tilpasset det du har råd til i dag. Så kan du heller øke beløpet senere, om økonomien tillater det, avslutter direktør for privatmarked Terese Troy Prebensen.

Fem råd om sparing til pensjon:

Les også:  I dag sendes de første skattemeldingene ut – 70 prosent ligger an til å få penger igjen

1. Sett deg tidlig inn i hvor mye du vil få i pensjon. Finn ut hva slags tjenestepensjon du har og om du kan bestemme hvordan sparepengene plasseres

2. Finn ut om du nøyer deg med forventet pensjon, eller om du vil spare til en mer romslig pensjonsalder.

3. Start pensjonssparing i tide. Jo tidligere du starter sparingen, desto flere år får sparepengene på seg til å vokse.

4. Velg sparing i fond med høy aksjeandel når det er lenge til du skal gå av. Aksjesparing har en høyere risiko, men gir en høyere forventet avkastning enn banksparing.

5. Prioriter nedbetaling av boliglån slik at du blir gjeldfri som pensjonist. Du tåler bedre at inntekten går ned når du slipper å betale renter og avdrag på boliglånet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.