Stadig flere barn har nå tilgang på eget nettbrett. For å unngå ubehagelige nettopplevelser bør foreldre prate med barna om hvordan man kommuniserer på nett.
I mange kommuner fikk alle barneskoleelevene utdelt eget nettbrett på første skoledag i august. Rana, Halden og Bærum er eksempler på dette, og ytterligere kommuner vil gjøre det samme de nærmeste årene.
En undersøkelse gjennomført av Lesesenteret viser at 25 prosent av norske kommuner har ambisjon om at barneskoleelevene skal få eget nettbrett eller datamaskin. Når barna drar på ferie med eget nettbrett, kan de få en helt annen tilgang til nettet enn da de lånte familiens Ipad eller mors mobiltelefon.
Ikke være moraliserende i praten
Røde Kors-organisasjonen Kors på halsen er et samtaletilbud for alle under 18 år. De ønsker en lavere terskel for at voksne og barn skal kunne snakke sammen om det som skjer på nett.
– Å snakke om det som er gøy å gjøre på nett er like viktig som å fortelle om det som kan være utfordrende. Men man bør også snakke om hvordan man kommuniserer og at det er lett å skrive ting man ikke ville sagt om personen sto foran en, sier daglig leder Nelli Kongshaug i Kors på halsen.
Under en slik prat mener hun det er viktig at voksne ikke er moraliserende, men viser at de vil lytte og hjelpe hvis barnet har gjort eller opplevd noe ubehagelig.
Sett grenser i ferien
– Noen barn synes det er fint å kunne slappe av med spill eller være på nett. Og noen barn synes det er godt at foreldre setter tydelige grenser for nettbruken i feriene, sier Nelli Kongshaug.
Codan Forsikring jobber daglig med å vurdere risiko og farer, og er opptatt av at også nettsikkerhet må tas på alvor.
– Det er viktig at foreldre følger med på barnas bruk av nettbrettet de har fått på skolen, og at de prater med barna om sikker bruk. Hvis barna skal være mer alene i høstferien kan det være lurt å ta en prat og snakke om hva de ikke bør dele på nett, oppfordrer kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.
Codan Forsikrings kunder har ID-forsikring inkludert og får gjennom denne hjelp til å få informasjon på nett slettet.
– Her får vi henvendelser fra både unge og godt voksne. Den vanligste formen for misbruk er spredning av bilder og video. Vi bistår også med å fjerne falske profiler. Til nå har oppklaringsraten på sakene vært god, sier Richvoldsen.
Kors på halsens råd når barn blir nettbrukere:
Snakk med barna om de ulike mediene de bruker. Hør med dem hvordan de bruker dem, hvilke funksjoner som finnes, og hva som gjør at de synes dette er gøy.
Vær interessert i det barna gjør, også på nett. Sett av tid til å spille eller ha det gøy på nett med barna.
Det er lov å sette grenser for nettbruk. Lag avtaler med barna om at de kan bruke nettbrett/data hvis de også er med på noen fellesaktiviteter.
I ferier kan man ta med nettbrett eller mobil på tur og bruke disse på en morsom og leken måte. Ta bilder som man kan lage minnebok eller collage av og la barna få utforske og ta bilder på turen. De ser ofte noe annet enn voksne.