50 000 i Nordland plages av morgenfugler

vinter jul

Over 50 000 innbyggere i Nordland irriterer seg over muntre, pratsomme eller høylytte mennesker tidlig om morgenen, ifølge en fersk undersøkelse utført for Nespresso. Nå advarer søvnekspert om at mørketiden kan gjøre morgenen enda tøffere for B-mennesker.

En spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Nespresso viser at 46 prosent av spurte nordlendinger får for lite søvn, og at 4 av 10 respondenter i fylket stort sett føler seg for trøtte gjennom dagen. Nå har mørketiden satt inn for fullt i Nordland, og det gjør ikke saken bedre for de som allerede sliter med søvnen.

– Mørketiden gjør for en del at den indre døgnrytmen, som har en egenperiode for de fleste som er noe lengre enn 24 timer, ikke blir justert lite godt til en 24-timers rytme som om sommeren. Derfor blir en del i større grad B-mennesker om vinteren, sier Ståle Pallesen, psykologiprofessor med søvn som spesialfelt, og legger til:

Les også:  Julestemning: 6 av 10 nordlendinger må ha musikk

– Det innebærer som regel noe mer vansker med å sovne om kvelden når man ønsker og noe mer vansker med å våkne uthvilt til ønskelig tidspunkt om morgenen. Søvnbehovet ser ikke ut å bli vesentlig endret.

Ifølge Nespresso-undersøkelsen identifiserer 31 prosent Nordlands respondenter seg som B-mennesker, som vil si at de liker å legge seg sent og stå opp sent. 27 prosent oppgir at de er A-mennesker som foretrekker å legge seg tidlig og stå opp tidlig, og resten av de spurte føler ikke at de er det ene eller det andre.

I Norge generelt innrømmer 50 prosent av B-mennesker at de «slumrer» om morgenen, det vil si at de utsetter alarmen for å sove litt ekstra. Videre oppgir 51 prosent av norske B-mennesker at de er morgengretne eller at de irriterer seg over blide, snakkesalige eller høylytte mennesker før soloppgang.

Les også:  Nord-Norgebanen - Et fylkesting med hua i handa

Søvneksperten har ett klart råd til B-mennesker og alle andre som sliter med å komme seg gjennom en vinter preget av altfor mørke morgener og altfor muntre morgenfugler.

– Det beste er å komme seg ut i dagslys i 30 minutter når solen står opp – tidlig på dagen. For noen som bor i nordområdene kan det å bruke lysterapi om morgenen være nyttig i så måte, sier Pallesen.

Gro Flisnes er Local Brand Communication Manager i Nespresso og har bitt seg merke i morgenrutinene Nordlands befolkning oppgir som viktige.

– Jeg tenker at morgenrutiner er ekstra betydningsfulle nå i mørketiden. Ikke overraskende viser undersøkelsen vår at frokost og kaffe er det viktigste for at befolkningen i Nordland skal få en god start på dagen, men dusj og avis er også høyt oppe, sier hun.

Les også:  Ny direktør i SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge

Ifølge undersøkelsen trenger 35 prosent av nordlendinger kaffe for å våkne, og 30 prosent av de spurte i fylket foretrekker å drikke kaffe før de prater med noen om morgenen. Disse tallene er enda høyere for B-mennesker.

– Selv om du føler at de rundt deg er litt for muntre eller litt for gretne om morgenen, er det viktig å finne en god morgenrutine som bringer det beste ut av deg og fungerer for de rundt deg – enten det involverer gnistrende lysterapi, en næringsrik frokost eller en velsmakende kopp kaffe, avslutter Flisnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.