ANNONSE: 5 steg for å skaffe et billig forbrukslån uten sikkerhet

kalkulator

Et lån uten sikkerhet har mange navn, inkludert både forbrukslån, privatlån, mikrolån og kredittkort.

I denne guiden ser du 5 steg du bør følge for å skaffe et billig forbrukslån uten sikkerhet med lav rente.

1: Velg den typen som koster minst
Prisene på lån uten sikkerhet avhenger i stor grad av hvilket type lån du velger. Hovedregelen er at mikrolån koster mest penger med renter som fort kan nærme seg 1.000 prosent for de lånene som har kortest nedbetalingstid.

Et mikrolån har typisk en frist for tilbakebetaling på noen måneder, kombinert med høye engangsgebyr.

Som et eksempel: Låner du 1.000 kroner med 2 måneder tilbakebetaling vil et gebyr på 200 kr utgjøre 20% av lånets hovedstol. Hold deg derfor unna disse tilbudene.

Nest dyrest er kredittkort. Her er det vanlig å b etale alt fra 15-40% hvis du utsetter betalingen. Med “utsatt betaling” menes det at du ikke betaler ned alt du skylder innen utløpet av den rentefrie perioden. Kredittkort gir deg 30-50 dager kostnadsfri kreditt, gitt at du sletter gjelden innen tiden.

Velger du først å låne penger uten sikkerhet bør du gå for et forbrukslån. Disse lånene koster riktignok også mye penger, men er på generell basis det billigste lånet som tilbys uten sikkerhet.

Les også:  ANNONSE: Spar penger uten å gå på kompromiss med kvaliteten på mobilabonnementet ditt

2: Finn billigste lån ved hjelp av en finansportal
For å finne et billig forbrukslån uten sikkerhet er det viktig at du undersøker hvilke priser som tilbys av flere banker. Den enkleste metoden er å bruke en forbrukerportal for forbrukslån, på linje med https://www.forbrukslån.no. Det gjør det lettere å finne det billigste tilbudet.

Du kan også benytte deg av andre portaler, lik den som tilbys av Forbrukerrådet. Denne heter Finansportalen.no og henter inn priser fra et omtrent likt antall banker som Forbrukslån.no.

Utfordringen blir å finne ut hvilke priser som bankene faktisk tilbyr. Finansielle produkter er unike ved at långiverne markedsfører en rente som varierer mellom et visst nivå, fremfor en bestemt pris. Du vet ikke hva du tilbys før banken har behandlet søknaden din.

3: Søk hos så mange banker som mulig
Tidligere tok det gjerne 30 minutter til 1 time å søke om et forbrukslån uten sikkerhet på nettet, hos hver bank. Selve søkeprosessen har blitt forkortet de siste årene, takket være innføringen av bankid, gjeldsregisteret og nye datasystemer hos bankene.

Les også:  ANNONSE: Slutt å søke etter SMS-lån på nettet

Du behøver ikke lenger å sende inn fotokopier av lønningsarket ditt, selvangivelser etc. Det holder med å signere søknaden med bankid, hvorpå du samtykker til at banken kan kredittsjekke deg.

Samtidig gjelder det å søke om lån hos så mange banker som mulig. Da forsikrer du deg om at du mottar det beste tilbudet. Prøv å søke hos minst 10 forskjellige banker, og sorter ut de som har lavest rente på forhånd.

4: Kun renten bestemmer om et lån er billig
Når du har mottatt et tilbud om å låne penger fra banken vil neste steg være å sjekke hvilken rente de kan tilby deg. Her vil det skilles mellom nominell og effektiv rente, der du alltid bør fokusere på den siste. Effektiv rente på lån vil inkludere alle merkostnadene, inkludert gebyrene som kreves for å etablere/vedlikeholde lånet.

Et lån kan være billig enda det har et høyt etableringsgebyr, og den effektive renten bestemmer om du bør velge tilbudet. I 2019 er det mulig å låne penger med en rente som ligger ned mot 6-7%, men det tilhører unntakene at man får en så bra pris.

Les også:  ANNONSE: Hvordan søke om kredittkort?

Det er mer sannsynlig at man mottar et pristilbud i området rundt 13-16%, som er det nasjonale gjennomsnittet for lån uten sikkerhet.

5: Pengene må betales tilbake raskt
Enda forbrukslån har lavest rente sammenlignet med andre typer finansiering uten sikkerhet, er det viktig at du betaler pengene tilbake så kjapt som mulig.

Velger du 1-2 år ekstra nedbetalingstid vil det medføre store ekstra kostnader i form av renter. Vær derfor bevisst på at du prøver å betale tilbake pengene så raskt som overhodet mulig. Det lønner seg å lage et lite budsjett for dette på forhånd, slik at du ser hvor mye penger du har til rådighet etter skatt og faste utgifter.

En viktig detalj er at det ikke skader deg økonomisk å slette et forbrukslån før avtalt tid. Du står fritt til å betale ned all gjeld uten sikkerhet før avtalt periode uten at bankene kan legge til noen ekstra gebyrer på sluttsummen.

Eksempel på pris: Lånesum: 100.000,-, o/5år, Eff.rente: 15,85%, Etabl.gebyr:1.200,-, Termingebyr: 40,-, Renter & gebyrer: 42.115, Totalsum for tilbakebetaling: 142.115,-.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.