49 fikk statsstøtte til å berge kulturminner i Nordland

kulturminnefondet

I 2022 fikk 49 søkere statsstøtte til å berge kulturminnet sitt i Nordland. Mange grep gjort av private eiere, lag og organisasjoner har berget kulturminner i Nordland.   

Kulturminnefondet har gitt til sammen inntil kroner 7 029 000 i tilsagn til 49 prosjekter i Norland i 2022.  

– Det er gledelig at mange ønsker å bevare kulturminnene sine og de verdiene de representerer. Mange kulturminner er eid av private, samtidig som de er med på å utgjøre stedsidentitet og vår felles kulturarv. Det er derfor prisverdig at så mange i Nordland ønsker å gjøre grep for å kunne fortsette å bruke kulturminnene, eller å nå kunne ta de i bruk igjen. Slik blir verdier bevart, samtidig som bruken av kulturminnene skaper nye verdier, sier direktør for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen. 

Les også:  LESERINNLEGG: Kuttene vil ramme den nordnorske befolkningen!

Nord-Norges eldste motorsykkel var et av prosjektene som fikk tilsagn i 2022 og har blitt satt i stand.  Kulturminnefondet ga et tilskudd på kroner 77.000 til arbeidet. Tiltakene som ble gjort med sykkelen var produksjon av oljepumpe, eksosanlegg, og bensintank, samt til kobling mellom kardang og girkasse. Skjermer og forgasser ble tilpasset og montert, magnet ble overhalt og skinnveske reparert. 

Motorsykkelen er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) produsert i Belgia i 1910. Da Arctic Circle Classic Motorcycle Museum fikk vite i 2016 at Nord-Norges eldste motorsykkel skulle selges ut av landet, kjøpte de den. Nå er den tilgjengelig for alle gjennom museets utstilling i Rana i Nordland. 

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Kjøretøyet ble opprinnelig kjøpt inn av Sulitjelmaverket i 1910, før det strengt tatt fantes noe videre veier i regionen å kjøre på. Årsaken til innkjøpet var at arbeiderne ved verket hadde stort behov for å raskt komme seg ned fra veiens ende og til kaianleggene i Fauske for å ta imot båtlaster. 

Vefsn gamle sykehus ble oppført i 1903. 25 vinduer måtte settes i stand og Kulturminnefondet ga i 2022, 215 000 kroner til arbeid med kitt og utskifting av råteskadet bordkledning. 

Les også:  Hele forskningsverdenen samles i Bodø

Vefsn gamle sykehus bærer generelt preg av å være godt ivaretatt, og det har vært lagt ned en betydelig innsats for å tilbakeføre bygningens opprinnelige uttrykk. Vefsn gamle sykehus er en viktig representant for den lokale byggeskikken, og bygningen har klassiske trekk med detaljutforming i moderat sveitserstil.  

– Vefsn gamle sykehus er et viktig kulturminne med stor regional betydning. Det er også få offentlige sykehus som er bevart på Helgeland, og bygningen har dermed også en betydelig regional verdi, sa Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet om tildelingen.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.