36% i Nordland har vurdert å kutte alkoholen

fest alkohol

Gi kroppen en pause i januar, oppfordrer forsker på alkoholfeltet, Torgeir GIlje Lid og generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski.

I en ny undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av organisasjonen sier 27 prosent at de har vurdert å ta en hvit måned i løpet av de to siste årene. Og 36% i Nordland har vurdert å kutte alkoholen.

– Desember er en måned med høyt alkoholinntak for mange, og nettopp derfor er en pause på nyåret en god ide. Det er gledelig å se at så mange har vurdert å ta en hvit periode, og jeg vil sterkt oppfordre til å innlede det nye året med en hvit januar. Det er en god måte å reflektere over egne alkoholvaner på og gi kroppen mulighet til å hente seg inn etter en måned med mye alkohol, sier generalsektretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski.

Les også:  Godt resultat fra SpareBank 1 Nord-Norge

Mange fordeler
Hun får støtte fra lege og forsker ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, Torgeir Gilje Lid.

– Det å ta en hvit periode er en god måte å bli mer bevisst på hvordan alkoholen påvirker både kroppen og psyken. Alkohol er for svært mange en naturlig del av helg og avkobling, og for mange også en del av hverdagen, sier Lid.

Han forteller at det å kutte eller begrense alkoholinntaket i januar kan virke positivt inn på søvnkvaliteten og kanskje gjøre at man tar med seg de gode drikkevanene videre inn i året.

– Det kan også bidra til å gå ned i vekt og komme i bedre form, og for noen også bedre psykisk helse. Varige endringer kan bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer som høyt blodtrykk, hjerteflimmer, flere kreft-typer, leverskade og fordøyelsesplager, sier Lid.

Les også:  Arbeiderpartiet vil styrke veterinærtjenestene i Nordland

Hvert glass man ikke tar teller
Kaski forteller at forskning viser at en hvit periode bidrar til redusert alkoholinntak over tid. Også etter at den hvite perioden er over.

– Om det er utfordrende å kutte alkohol gjennom hele januar oppfordrer jeg til å begrense alkoholinntaket eller til å ta en kortere hvit periode. Alle monner drar. Og om man har bestemt seg for å kjøre helt hvitt, men faller for fristelsen til å ta seg en øl underveis, er det ikke verdens undergang. Det er viktig å huske at for hvert glass man kutter, så oppnår man en positiv effekt, sier Kaski.

Seks råd for å lykkes med en hvit januar:

1. Legg til rette for aktiviteter som ikke inneholder alkohol, som for eksempel skiturer, lage god mat eller more seg med brettspill. 
2. Allier deg med noen. Det er enklere og morsommere å gjennomføre hvit måned jo flere som er sammen om prosjektet. Kanskje man kan lage en gøyal konkurranse av det? 
3. Dersom du skal et sted hvor det serveres alkohol, så tenk over på forhånd hvordan du skal motstå fristelsen. Da blir det enklere å holde seg til planen. 
4. Blir du tilbudt alkohol, så vær klar og tydelig allerede fra starten. Da er risikoen for å vakle mindre. Den som spør, vil også i mindre grad prøve å overtale deg. 
5. Jo bedre forberedt du er, og jo nøyere du har tenkt igjennom ulike situasjoner på forhånd, jo enklere er det 
6. Last ned TryDry-appen eller test ditt alkoholforbruk på drikkestatus.no for litt ekstra motivasjon 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.