3 av 5 småbarnsforeldre bekymrer seg for barnas bildespredning: Dette kan du gjøre

mobil jente

Barn- og unge vokser opp med mobilen i hånda. Hele tre av fem småbarnsforeldre sier de er bekymrer seg for at barnet deler upassende bilder og videoklipp av seg selv, ifølge en spørreundersøkelse fra Kantar. 

Den siste tiden har NRK avdekket flere saker fra både Agder og Finnmark der mindreårige kjøper og selger seksuelle tjenester via sosiale medier.

– Mange barn lærer seg å sveipe før de kan skrive. Dessverre er mange foreldre litt for godtroende, og flere har ikke oversikt over hva barna gjør på mobilen. Vær oppmerksom og ta praten tidlig, anbefaler Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Småbarnsforeldre er opptatt av at barna er trygge på nett, og det er tydelig at hva barna gjør og eksponeres for bekymrer dem. 63 prosent sier de bekymrer seg for at barnet deler upassende bilder og videoklipp av seg selv. 78 prosent av småbarnsforeldre sier at de også er bekymret for at noen andre publiserer upassende bilder av barna, ifølge en spørreundersøkelse fra Kantar gjennomført på vegne av Telenor. 

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

– Når barn får mobilen i hånda, så starter den digitale oppdragelsen. Vår jobb som foreldre er å forberede dem så godt vi kan. Det er ingen tvil om at enkelte mindreårige deler nakenbilder, og ofte når de er svært unge. Det må vi ta innover oss. Derfor er det viktig at foreldre tar mobilpraten tidlig, slik at barnet vet hva som er greit og hva som bør unngås, sier Brodtkorb og legger til:

– Vi må alle jobbe med barn og unges forståelse for hva slags konsekvenser dette kan få for den enkelte. I tillegg må de få mer kunnskap om privatlivets grenser. Barna får mye kunnskap i skolen, men foreldre og foresatte må fortsatt være tydelig til stede i barn og unges digitale hverdag, og vise interesse og omsorg – i tillegg til å selv være gode forbilder.

Nå som det er sommer, er det også høysesong for å dele bilder av seg selv og sine nærmeste. I 2020 informerte UNICEF om at norske barn har i gjennomsnitt 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. Det er klokt, både for voksne og barn, å tenke over hvilke bilder du deler på nett og hvorfor du deler dem.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

– Når du publiserer et bilde følger ofte personlig informasjon med bildene. Det er viktig å være oppmerksom på at denne informasjonen kan utnyttes av kriminelle til identitetstyveri og, i noen tilfeller, utpressing og andre former for ubehagelig kontakt. Det er på mange måter like viktig for barn som for voksne å tenke over hva man deler på nett, sier mobildirektør i Telenor Norge, Ric Brown og legger til:

– Det skader ikke å tenke seg om to ganger.

Telenor lanserte nylig Trygg Start, et mobilabonnement som er tilpasset for barn som skal få sin første mobil.

– Abonnementet inneholder blant annet Mobilmerket, en leken øvelse laget for at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg – enten de allerede har eller ønsker seg egen mobil. I tillegg har vi inkludert en rekke sikkerhetstjenester som bidrar til å ivareta barnet som Sikker Bruk, Nettslett, Nettvern og mer, sier Brown.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Dersom du ønsker å sette opp foreldrekontroll på barnets mobil, så finner du enkle veiledninger til dette på nett (AppleAndroid). 

– For de som ønsker personlig veiledning, så kan våre kunder også besøke oss i Telenorbutikken. Ved å benytte servicekonseptet Fiks ferdig, så kan vi både sette opp din eller ditt barns nye mobil og vi kan også hjelpe deg med oppsett av foreldrekontroll, sier Brown.

Seks tips til foreldre om deling av barnebilder:

Nedenfor finner du UNICEF-rådene som kan hjelpe deg å respektere barnets beste og rett til privatliv:

  1. Spør barnet om lov før du deler bilder på sosiale medier
  2. Sjekk personverninnstillingene dine for Facebook, Instagram og Snapchat
  3. Del med varsomhet – også bilder som deles i lukkede grupper kan spres
  4. Unngå informasjon på avveie – mye informasjon kan hentes ut ifra bildetekst, hvordan barnet fremstilles og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig
  5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk
  6. Lær barna dine om retten til privatliv
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.