29 år gammel cold case-sak oppklart av «Åsted Norge»

tv2

For første gang har man ved kombinasjonen av DNA-analyse og slektsforskning klart å løse en kriminalsak i Norge. I mandagens «Åsted Norge» fikk Ingrid, jenta som ble funnet i en container, endelig svar på den 29 år gamle krimgåten.

– Gjennom mine år som drapsetterforsker i Kripos har jeg aldri vært borte i en sak som har blitt løst på denne måten, sier «Åsted Norge»-ekspert og tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen.

Lørdag 11. august 1990 ble en nyfødt jentebaby funnet ved en tilfeldighet i en søppelcontainer på Bjølsen i Oslo. Saken medførte store presseoppslag høsten 1990, og den lille jenta ble kalt «Josefine» eller «containerbabyen». Saken ble etterforsket som et drapsforsøk, men politiet var mest opptatt av å finne den biologiske moren for å hjelpe henne. I februar 1991 ble saken henlagt uten at politiet hadde klart å finne ut hvem som hadde lagt babyen i containeren. Den lille jenta ble bortadoptert, fikk nytt navn og ble glemt av offentligheten.

Les også:  Fotball-EM: Klare for fotballfest på TV 2 og NRK

I februar i år ble TV 2-programmet «Åsted Norge» kontaktet av en kvinne som fortalte at hennes venninne ble funnet i en søppelcontainer i 1990. Kvinnen spurte om «Åsted Norge» kunne finne ut hvem som hadde lagt venninnen i containeren, og hvorfor hun ble lagt der.

– Dette ble starten på et intensivt arbeid for å kunne gi Ingrid, som «containerbabyen» heter i dag, et svar, sier programleder Jens Christian Nørve i «Åsted Norge». Det er journalist Kristian Ervik og slektsforsker David Widerberg Howden fra Norsk slektshistorisk forening som sammen med Nørve har løst det 29 år gamle mysteriet.

Les også:  Bloggerne på TV 2: Fem nye profiler

Det journalistiske graveprosjektet har vært presentert som en true crime-føljetong i «Åsted Norge» denne høsten. Seerne har kunne følge journalistens arbeid med å løse saken og er også blitt oppfordret til å sende inn tips. 

– Historien om Ingrid er nok en av forklaringene på at «Åsted Norge» har satt flere seerrekorder denne høsten, sier redaksjonsleder i «Åsted Norge», Asbjørn Olsen. 

Ved å finlese politiets etterforskningsdokumenter fra 1990, og ved hjelp av avansert slektsforskning der Ingrids DNA ble sendt inn til en såkalt slektsdatabase, kom graveteamet frem til svaret på den 29 år gamle krimgåten. 

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

I forrige uke ble det tatt en DNA-prøve fra Ingrids biologiske mor, og den kunne endelig slå fast at det var hun som fødte Ingrid natt til lørdag 11. august 1990.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.