1,8 millioner kulturminnekroner til eiere i Nordland

kulturminnefondet

Årets første tildelinger fra Kulturminnefondet til private eiere av verneverdige kulturminner er gjennomført, og eiere i Nordland kan glede seg over 1,8 millioner kroner i støtte.

Ni eiere i Nordland har så langt i år fått 1,8 millioner kroner i støtte til bevaring av sine kulturminner. Kulturminnefondet har gått bort fra én årlig søknadsfrist, og deler nå ut støtte til kulturminner over hele landet fortløpende gjennom 2019.

I første kvartal er det behandlet 488 søknader, som til sammen søkte om nesten 220 millioner kroner. 283 prosjekter har fått støtte, med en samlet sum på nesten 58 millioner kroner.

Les også:  Valgsjokk: Industri- og næringspartiet nest størst på Vega!

– De seneste årene har tilskuddene som Kulturminnefondet gir til eiere av verneverdige kulturminner blitt doblet. Kulturminnefondet sikrer viktige kulturminner over hele landet på en effektiv og målrettet måte. Det å ta vare på kulturarven er bra for miljøet, det gir kunnskap om historien vår, og det skaper aktivitet og arbeidsplasser over hele landet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Les også:  Investeringsviljen i nord svekkes

Tilbakemeldingene på løpende behandling av søknader fra private eiere om å sette i stand sine kulturminner, er veldig gode, og saksbehandlingstiden har gått ned betraktelig.

– Innføring av løpende saksbehandling har skjedd etter forslag fra eierne, og jeg er veldig fornøyd med at det nå fører til enklere søknadsbehandling og raskere saksbehandlingstid, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Her er listen over de som har fått støtte i Nordland:

(Prosjekt, søker, kommune, tilskudd)

  • Storstrand Driftsbygning, Jan Øystein Svaleng, Rana, 200.000
  • Lauvøygården takskifte, Dønna kystlag, Dønna, 229.000
  • Vakthusøya – Oppretting av Butikken, Wilhelm Otnes, Vågan, 26.000
  • «Fjøsen på Vikerneset» – nordvest vegg, Åslaug Wikran, Brønnøy, 135.000
  • SKOLO, Skola AS, Herøy, 301.000
  • Væreiergården på Sakrisøy, Carl-Fredrik Gylseth, Moskenes, 700.000
  • Brygge fra 1784 på Hestøygården, Annie M. Henriksen, Alstahaug, 100.000
  • Sikring av fjøs, Lena Fagerwing, Vega, 50.000
  • Tømmerbygning, Bakken, Junkerdalen, Bjørn Christian Edvardsen, Saltdal, 58 000
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.