
Til neste år øker kostnadene kraftig i mange kommuner. Nordland er ikke noe unntak og i statsbudsjettforslaget som ble lagt frem kommer det frem at Nordland får en betydelig andel når regjeringen foreslår å øke overføringene med 6,8 milliarder til kommunesektoren etter demografi og kostnadsvekst.
Dette er over 1 milliard mer enn det som ble lagt til grunn i vår. Til sammen betyr dette 1,63 milliarder mer til kommunene i Nordland.
– Dette er helt nødvendig når vi skal sikre gode tjenester i hele Nordland. Kommunene er avgjørende for at folk skal få de tjenestene de trenger og at bedriftene skal få tak i folk, sier Willfred Nordlund (Sp), stortingsrepresentant fra Nordland og leder av næringskomiteen.
Nordlund satt i forrige valgperiode i kommunalkomiteen og jobbet mye for å få endret systemet.
– Næringslivet i Nordland går ekstremt godt, det er vekst og utvikling. Kommunene og fylket er helt avgjørende for at vi skal få gode tjenester. Om det er ferge, skole, vei eller arealplanlegging. Det nytter ikke at næringslivet går godt om vi ikke får brukt denne muligheten til å bygge opp hele Nordland og ha gode tjenester nær folk i alle lokalsamfunn. Da må kommunene ha midler til dette, sier Nordlund.
Nordland fylkeskommune er i forslaget tilgodesett med hele 467 millioner kroner. I likhet med kommunene er dette før man tar hensyn til pris og lønnsvekst, men med to unntak kommer alle kommunene ut i pluss basert på anslagene til regjeringen. Det gjør også Nordland fylkeskommune. Den anslåtte pris og lønnsveksten for kommunesektoren, ofte referert til som deflator, er på 4,1%.
Mange kommuner melder om svært krevende budsjettsituasjon til neste år, selv med denne økningen.
– Kostnadsveksten i år, sammen med andre forhold har gjort at opplegget som var vedtatt for i år ble mye dårligere enn både kommunene og staten hadde sett for seg. Kommunalministeren har derfor varslet at vi kommer til å justere på opplegget for i år, allerede i år. Det er helt nødvendig, sier Nordlund.