Jobbsøkerne som via NAV kommer til Fretex har ulik bakgrunn, men alle har mål om å komme ut i ordinært arbeid. I 2017 lyktes 1294 jobbsøkere med å nå målet sitt. Tilsvarende tall for 2016 var 574, så dette er en betydelig økning.
Fretex Jobb og Oppfølging AS er en av Norges største arbeids- og inkluderingsbedrifter. Formålet er å bidra til at mennesker får nye muligheter i arbeidslivet og beholder arbeid.
Mer enn gjenbruk
Denne delen av virksomheten til Fretex er mindre kjent enn gjenbruksaktiviteten, men den er minst like viktig. I Fretex får både ting og mennesker nye muligheter.
– Vi jobber tett sammen med eksterne arbeidsgivere med mål om å få den enkelte jobbsøker raskere ut i betalt arbeid. Grunntanken i Fretex-metoden er at alle kan jobbe hvis de får riktig bistand og tilrettelegging. I tillegg er vi blitt mer bevisst på at jobbsøkeren eier sin egen prosess. Dette har gitt gode resultater, sier Rannveig Helene Pedersen, leder for utvikling og innovasjon i Fretex Jobb og Oppfølging AS.
Samarbeid med arbeidsgivere og Nav
Jobbsøkerne fra Fretex har fått arbeid innen blant annet varehandel, helse, transport, kantine, barnehage, bygg og anlegg – både ufaglært og faglært. For å lykkes med arbeidsinkluderingen er Fretex avhengig av et tett og godt samarbeid med både arbeidsgivere og Nav.
For å nå nye arbeidsgivere gjennomførte Fretex kampanjen «Ansett en på vei opp». Annonsene ble plassert på børs- og økonomisider. Arbeidsgivere som ansetter fra Fretex erfarer nettopp at kandidatene er på vei opp og blir gode ressurser i bedriften.
Bjørn Rickard Johansson, daglig leder hos Jordbærpikene på Strømmen Storsenter er en av dem som har valgt å ansette via Fretex. Hans og andres historier deles gjennom facebook-siden jobb & sånn.
– Det er alltid hyggelig å møte nye folk, spesielt når jeg kan gi dem en sjanse og vise dem hvordan de kan ta det første steget ut i eller tilbake til arbeidslivet. Det er givende å se hvordan personer vokser når de får prøve seg – noen av dem fra ingenting til å vise at de har ressurser. Da føler jeg at jeg bidrar med noe mer enn hva jobben krever, forklarer han.
– Nå har vi akkurat ansatt en som begynte med arbeidspraksis. Jeg må innrømme at jeg var litt usikker på om han ville passe inn før jeg møtte ham, men han viste raskt at han har alt vi ser etter. Og det vi ser etter når vi skal ansette, er mennesker med godt humør, som holder på tidene, byr på seg selv og er løsningsorienterte – i det hele tatt gode representanter for arbeidsstedet sitt. De må ikke kunne alt, men de må ha lyst til å lære det de ikke kan. Da blir det bra, sier Johansson bestemt.
Å tro på seg selv
Noen av jobbsøkerne som kommer til Fretex synes det er vanskelig å tro på egne ferdigheter og ressurser. Hvis man over tid har opplevd et fokus på det en ikke kan, så blir det vanskelig å beholde trua på seg selv.
– Da jeg begynte i den første Fretex-butikken, trodde jeg ikke selv at jeg skulle klare å komme i jobb igjen. Men etter hvert begynte jeg å tro at jeg kunne klare det, og så ble det målet mitt. Du må ha et mål du vil nå for å lykkes. Det er veldig viktig, forteller Jamshid som var den som fikk jobben hos Jordbærpikene.
– Arbeidstreningen jeg først fikk i Fretex-butikkene på Lillestrøm og Majorstua i Oslo ga meg masse erfaring – ikke minst i kommunikasjon. Tidligere hadde jeg bare jobbet alene om natten, og da fikk jeg ikke trent på språket. Butikklederne hos Fretex var på en måte mine norsklærere på jobben. De var tålmodige og hjalp meg utrolig mye med å forklare ord og uttrykk jeg ikke kjente til. Der fikk jeg erfaringen jeg trengte for å prøve meg her hos Jordbærpikene. Jeg elsker å treffe mennesker og gi dem gode opplevelser. Det prøver jeg å få til når jeg serverer og rydder her, og jeg har fått mange kjente blant gjestene på kafeen og gode venner i kollegaene. Siden jeg er den eldste av oss, kaller de meg bare «pappa Jamshid», sier han og ler.