1 av 4 nordlendinger er redd for koronasmitte på apoteket

medisiner

Hver fjerde innbygger i Nordland fylke er redd for å få koronaviruset når de går på apoteket, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet. 6 av 10 nordlendinger mener at folk bør unngå fysiske apotek og heller bestille medisiner på internett. 

En landsdekkende undersøkelse utført av YouGov på vegne av Norges største nettapotek, Farmasiet, viser at 25 prosent av befolkningen i Nordland er redd for koronasmitte på apoteket. Over 21.000 fra fylket har begynt eller skal begynne å handle medisiner på nett på grunn av covid-19.

– Flere fysiske apotek har måttet stenge fordi ansatte blir smittet eller er i karantene. Oppfordringen fra myndighetene er klar, vi må alle vise ekstra hensyn i disse tider. Er du i risikogruppen, er det derfor anbefalt å få noen andre til å hente ut medisinene dine ved fullmakt eller å bestille selv på nett, forteller daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

Les også:  Fylkesrådet gir 3 millioner til Evenes

Mens 58 prosent av alle nordlendinger mener folk generelt bør unngå fysiske apotek og heller bestille medisiner på nett, sier 28 prosent at dette først og fremst bør gjelde for folk i risikogruppen (eldre og syke). På andre siden av skalaen svarer 6 prosent at det bør være påbudt å handle apotekvarer på internett fremfor fysiske apotek i disse tider.

Farmasiet-undersøkelsen viser at folk på Vestlandet er aller mest bekymret for koronasmitte på apotekene (35 prosent), mens kun 19 prosent av folk på Sørlandet har denne bekymringen. I Nordland er tallet 25 prosent.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Funnene fra undersøkelsen viser også at 11 prosent av befolkningen i Nordland over 18 år har begynt å handle apotekvarer på nett, eller har planer om det i umiddelbar fremtid, på grunn av Covid-19. Tar man med de som handler apotekvarer på nett fra før av, er det nå omtrent like mange i Nordland som velger nettapotek som fysisk apotek.

– Dette er klare tendenser som vi har følt tett på kroppen de siste ukene. Apotekbransjen er under stort press og etterspørselen av apotekvarer på nett har vært enorm. Vi i Farmasiet.no har måttet doble antall farmasøyter, utvide lageret, og ansette en rekke nye medarbeidere på lageret for å få unna reseptkontroll og bestillinger, sier Furuseth, og legger til:

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

– Jeg tror dette kan bli en varig endring av Norges forbrukervaner.

Farmasiet-sjefen mener det ikke bare er handel, men også generell rådføring, som heller kan gjøres over telefon eller chat, fremfor på legekontor og apotek.

– Det er flere aktører, inkludert Farmasiet, som tilbyr generell rådføring med farmasøyt over chat og telefon. I tillegg finnes det flere muligheter for å få legekonsultasjon på samme måte. Dette er muligheter som vi anmoder folk til å benytte seg av for å lette på det enorme trykket helsevesenet opplever for tiden, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.