0ver 30.000 brølte for klimaet

klimabrølet

Klimabrølet ble arrangert i 14 byer over hele landet i går. I Oslo samlet anslagsvis 20.000 seg foran Stortinget. Menneskemengden fylte Eidsvolls plass, Spikersuppa og helt opp til Univsersitetsplassen.

I Bergen møtte over 5.000 opp på Torgallmenningen. I tillegg møtte 5.000 opp i øvrige byer.

– Alle politikere i Norge har hørt brølet vårt. Folkeengasjementet bør inspirere til en mye tøffere klimapolitikk, sier Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet.

– I dag har over 30.000 vist at vi ønsker handling. Vi vet at det ikke blir enkelt. Brølet skal vekke Storting og regjering og gi dem motet de trenger for å vedta en mye tøffere klimapolitikk og øke tempoet i gjennomføringen, sier Even Nord Rydningen, leder av Klimabrølet.

Les også:  11 000 anmeldt for ruskjøring: - Nordmenns store skrekk

Arrangementet samlet unge, voksne, besteforeldre, skolestreikere og bedrifter, fagforeninger, trossamfunn, byfolk og bønder.

Klimabrølets mål er at politikerne treffer tiltak som begrenser global oppheting til 1.5-grader, i tråd med Parisavtalen.

– Nøyaktig hva som kreves for å stanse klimakrisen er politikerne og fagmiljøene best egnet til å svare på. Vi krever at Stortinget og kommunestyrene ikke bare vedtar ambisjoner. Nå må politikerne legge frem troverdige handlingsplaner som forklarer hvordan vi skal sikre en trygg fremtid for oss, og de som kommer etter oss, sier Rydningen.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Rydningen er overbevist om at samarbeid på tvers av partipolitiske tilhørigheter, generasjoner og kommunegrenser må til for å nå klimamålene.

– I dag har vi sett at en krise kan utløse noe fantastisk i oss. Vi står ovenfor en særdeles krevende øvelse, men har valgt å møte den med pågangsmot, glede og optimisme, ikke bare frustrasjon og sinne. Vi trenger mer samarbeid og sterkere samhold i tiden som kommer, sier Rydningen.

Siden februar i år har den partipolitisk uavhengige foreningen Klimabrølet jobbet for å arrangere markeringen. Det startet med fem ildsjeler. Nå teller foreningen godt over 100 frivillige i Oslo og rundt omkring i norske byer. I tillegg har over 100 store og små bedrifter og organisasjoner blitt med og oppfordret ansatte og medlemmer til å delta i markeringen.

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

– Vi har på kort tid bygget en usedvanlig sterk klimaallianse. Nå skal vi sette oss ned og se på hvordan vi kan forsterke engasjementet enda mer, med sikte på at Norge får det politiske lederskapet vi fortjener etter stortingsvalget i 2021, sier Rydningen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.