stortinget

Vedtok klimakutt og ungdomsinvolvering under konferanse i Bodø

Den nordlige dimensjonens parlamentarikerforum i Bodø er enige om behovet for å kutte klimautslippene, involvere ungdommene mer og ta hensyn til urfolks rettigheter. Denne uken har Stortinget og Bodø vært vertskap for en... Les mer »
matmerk

Maret Ravdna Buljo vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Buljo hylles for sitt arbeid med å dokumentere og videreføre samisk matkultur: – Dette er kunnskap om ressursutnyttelse og bærekraft hele nasjonen kan ha nytte av i dag. Hele salen reiste seg... Les mer »
fn new york

FNs bærekraftsmål på samisk

Nå kan ungdom også bli med på den globale dugnaden for å nå bærekraftsmålene – på nordsamisk. Fredag 25. oktober ble den nordsamiske oversettelsen av FNs bærekraftsmål lansert. FNs bærekraftsmål er den... Les mer »
Skatteetaten

Snakker du samisk? Nå kan du registrere det i Folkeregisteret

Fra 22. oktober kan personer som snakker ett eller flere samiske språk registrere dette i Folkeregisteret i Skatteetatens nye registreringsløsning. – Vi opplever at interessen for å lære seg og engasjementet for... Les mer »
rein same

LESERINNLEGG: Samisk fortrinnsrett til land og vann

Vi i Nordland NKP har mottatt en forespørsel om uttalelse ang Finnmarksloven og vårt syn på Samenes eget Parlament. Vi har medlemmer i NKP som sto på barrikadene og ble bæret bort... Les mer »
elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen vil skrote halvparten av kristendomsundervisningen

Siste frist for å komme med innspill til nye læreplaner var 18. juni. Nå skal Utdanningsdirektoratet lese gjennom over 7000 innspill før planene ferdigstilles og tas i bruk høsten 2020. Elevorganisasjonen håper... Les mer »
riddu

Sannhetskommisjonen besøker Riddu Riđđu

Sannhets- og forsoningskommisjonen, ved leder Dagfinn Høybråten gjester urfolksfestivalen Riddu Riđđu i neste uke. Sannhets- og forsoningskommisjonen skal granske fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. – Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid... Les mer »
almanac sami culture

Ny bok: The Almanac of Sami Culture

Denne unike samlingen av poesi og litteratur skrevet av samiske forfattere ble presentert av den russiske stiftelsen Zhivaya Klassica sammen med metallgruvegiganten Nornickel som sponser flere tiltak innen kunst og miljø i... Les mer »
bibelselskapet

Ny samisk bibel på Samefolkets dag

Bibelselskapet publiserer nyoversatt samisk bibeltekst 6. februar. På Samefolkets dag blir Bibelselskapets nye nordsamiske bibeloversettelse tilgjengelig digitalt på bibel.no. Den nordsamiske bibelen i bokform lanseres offisielt i Kautokeino 23.-25. august 2019. Oversettelsen er... Les mer »
Samisk høgskole

Samiske veivisere feirer samenes nasjonaldag i Bodø

De samiske veiviserne kommer til Bodø for å opplyse ungdom om samisk historie og kultur. 2 av de samiske veiviserne, Vanja Tørresdal og Eli Karianne Vesterheim Hætta, kommer til Bodø og Hamarøy... Les mer »