nofima

Havbruk: Hver ansatt skaper verdier for 4,6 millioner

Hver ansatt i havbruksnæringen skaper verdier for 2,4 millioner kroner. Aller mest kommer fra de ansatte på merdkanten. I matfiskoppdrett gir hvert årsverk 4,6 millioner i verdiskaping, noe som er om lag... Les mer »
nofima

Ny forskning: Fiskeavskjær kan bedre mental helse

Kliniske tester viser at kosttilskudd som inneholder blant annet konsentrat fra fiskeavskjær har positiv effekt for mental helse, øker fysiske prestasjoner og forbedrer hud og hår. Funnene er gjort i et EU-prosjekt... Les mer »
nofima

Etablerer nasjonalt nettverk for nye oppdrettsarter

Kysten er full av lavtrofiske arter som kan utnyttes til mat, fôr og helseprodukter. Nå danner industriaktører, forskere, beslutningstakere og interesseorganisasjoner et nasjonalt nettverk som skal dele kunnskap og fremme lavtrofisk akvakultur.... Les mer »
laks

32 millioner til forskning på bedre fiskehelse

Nofima er meget godt fornøyd etter å ha fått tilslag på nye forskningsprosjekter finansiert av Forskningsrådet. Innenfor programmet Fornyelse i Havbruk skal Nofima lede tre av seks tildelte prosjekter. Totalt er tildelingene... Les mer »
laks

Er laksen like rød som før?

Det er grunn til å tro at fargen i fileten i oppdrettslaksen har blitt blassere de siste ti åra. Stemmer det? Og hva kan årsakene være? Disse spørsmålene stiller Nofima-forskere til oppdrettere... Les mer »
Nofima

Sjømatnæringen klarte seg godt til tross for pandemien

Sjømatnæringen og den spesialiserte leverandørindustrien klarte seg godt gjennom første fase av pandemien. Den totale verdiskapingen i sjømatnæringen var på 59 milliarder kroner i 2020. Dette er en nedgang fra 2019, men... Les mer »
Nofima

Hvor god er oppdrettstorsken?

Er kvaliteten på oppdrettstorsk blitt bedre de siste 15 årene? I løpet av vinteren skal forskere ved Nofima og restaurantbransjen finne ut av dette. Med reduserte torskekvoter øker interesse for oppdrettstorsk. For... Les mer »
Nærings- og fiskeridepartementet

Ny forskningsrapport vil ha bedre utnyttelse av hele fisken

Fiskeri- og sjømatministeren har fått en ny rapport fra Nofima. Den peker på hindre som næringsaktører og forskere møter i arbeidet med utnytte hele fisken, marine restråstoffer og nye arter. – Verden trenger... Les mer »
Nofima

Riktig lagringstemperatur kan minske matsvinn

Gulroten kan leve lengre i kjøleskapet hvis den er lagret optimalt. I forskningsprosjektet OPTIROT, har seniorforsker Hanne Larsen i Nofima, sett nærmere på hva som skal til for å minske svinnet på... Les mer »
Nofima

Tørrfisk og saltfisk er selve livsnerven på Røst i Nordland

Saltfisk- og tørrfisknæringen er økonomisk og sysselsettingsmessig viktig for hele Norge. Ringvirkningene er store. Og for noen kommuner er fisken selve livsgrunnlaget. Røst i Nordland og Nordkapp i Finnmark er to eksempler... Les mer »