nofima

Er gammel tørrfisk den nye vinen?

Tørrfisk er holdbar i mer enn to år, viser ny Nofima-forskning. Nå ser tørrfiskprodusenter markedspotensial i «ekstra moden» tørrfisk. Tørrfisk er populært i flere land, og har vært en nordnorsk eksportvare i... Les mer »
nofima

Hvorfor smaker agurksalat så godt til laks?

17. mai-klassikeren «Laks med agurksalat» er å finne på mange norske festbord. Agurk har vært laksens trofaste følgesvenn i en årrekke, og det er ikke uten grunn. Laksen går nemlig gjennom prosesser... Les mer »
nofima

Fortsatt svak krone gir drahjelp til fiskeeksportører

Eksportverdien for ferske fiskeprodukter har den siste tiden fått noe mer drahjelp fra kronekursen enn de fryste produktene. Samtidig er begge kategoriene godt hjulpet av den fortsatt svake kronen, viser tall fra... Les mer »
mat

Lam eller sau til påskemåltidet?

Det er usikkert om lam var en del av Påskemåltidet på Skjærtorsdag for rundt 2000 år siden. Men påsken er i alle fall opprinnelig en jødisk høytid. Feiret med et påskemåltid av... Les mer »
fisk sjark lofoten

Ny forskningsrapport: Nytt tankesett på vei inn i kystforvaltningen

Kystområdene våre har mange brukere, ofte med motstridende interesser. Et nytt tankesett i forvaltningen kan bidra til å synliggjøre naturens betydning for oss, men det vil ta tid å innarbeide, viser en... Les mer »
matrett

Fra 3 til 33 tomatsorter

Går vi 25 år tilbake tid, fantes bare et fåtall sorter på markedet. En tomat var en tomat, et nærmest generisk produkt der det bare finnes en eller et fåtall varianter. De... Les mer »
nofima

Booster europeisk fiskeavl med norskledet EU-prosjekt

Europeisk akvakultur har fått seg et boost ved at mer avansert teknologi er gjort tilgjengelig innen avl på seks arter i europeisk oppdrett. EU-prosjektet Fishboost startet opp i 2014 med mål om... Les mer »
lofoten reine

Har kunnskap – Mangler insentiver

Åtte års forskning har gitt teknologiske løsninger og omfattende kunnskap om hvordan fisk fanget med trål og not kan få topp kvalitet. Storsatsingen på framtidens fiskeri, CRISP, går mot slutten. Forskere ved... Les mer »
nofima

Forsker: Dårlige fangstrutiner gir dårlig torskekvalitet

Jo lenger torsken er trengt sammen i en trålpose, jo dårligere kvalitet får den. Ligger den i luft før den avlives, er det enda verre for torskens stressnivå og for kvaliteten. Løsningen... Les mer »
nofima

Forsker: Forholdet mellom fett og protein styrer veksten på oppdrettslaks

Forsker Jens-Erik Dessen har studert hva oppdrettslaksen bør spise i sjø for å vokse fort, og tolerere sykdom bedre. Dessen disputerer for doktorgraden 12. desember på Ås. I utgangspunktet vil oppdretter prøve... Les mer »