Statnett sikrer internett i distriktene

statnett

I forbindelse med bygging av nye kraftledninger forsterker Statnett også fibernettet. Det kommer distriktskommuner i hele Norge til gode.

Parallelt med nye ledningsprosjekter, forsterker Statnett fiberinfrastrukturen, både som følge av myndighetskrav og fordi de er avhengig av et robust sambandsnett mellom stasjonene sine. De har ikke behov for all kapasiteten i hver fiberlinje selv, og tilbyr derfor ledig kapasitet til kommersielle aktører.

– Vi etablerer fiberlinjer for å sikre tilstrekkelig kommunikasjon til alle våre stasjoner, slik at vi kan drifte kraftnettet effektivt. At det også kan gi et bedre bredbåndstilbud til distrikter og mer grisgrendte strøk er selvfølgelig bare positivt, sier Olav Stokke, direktør for IKT-infrastruktur i Statnett.

God bredbåndstilgang har blitt en forutsetning for bosetting og utvikling i utkantstrøkene av Norge. Selv på hytta på påskefjellet forventer mange av oss å kunne surfe uhindret på høyhastighetsnett.

Les også:  Historisk energiutbygging i Bodø og Nord-Norge

Samarbeid lokalt
Statnett har fullført en rekke store ledningsprosjekter de siste årene, som Sima-Samnanger i Hardanger, Ørskog-Sogndal på Vestlandet, Kvinesdal-Sauda i sørvest og Ofoten-Balsfjord i Nord-Norge.

Med etablering av fiberlinjer parallelt med disse prosjektene, betyr det at Statnett i dag har flere tusen kilometer fibernett.

I Nordland har Statnett i samarbeid med fylkeskommunen og regionale nettselskap etablert 1000 km fiberkabler hele veien fra Narvik til Trondheim.

– Det har sikret fibertilgang til våre stasjoner i regionen, men også til en hel rekke kommuner og småsteder gjennom Nordland og i Trøndelag, hvor det ellers ikke ville vært aktuelt å etablere fibernett, sier Stokke.

Han nevner Namsskogan som et godt eksempel på det, hvor et samarbeid mellom nettselskapet NTE og Statnett har bidratt til fiber til kommunen.

Les også:  LESERINNLEGG: Aldri før har så mange spist så mye kake for så lite

Viktig for bosetting
I Finnmark bygges det nye kraftledninger til Skaidi, og med det vil fiberkapasiteten inn til fylket bedres. I tillegg etablerer Statnett allerede i år fiber østover i Finnmark, i utgangspunktet for å bedre kommunikasjonen til eksisterende stasjoner der, men det vil også styrke bredbåndsdekningen i Øst-Finnmark betraktelig.

– Kommunene i Øst-Finnmark var sist høst uten internett i flere dager som følge av brudd på Telenors fiberkabel, og det er ikke tilfredsstillende i dagens digitale samfunn. Vi er derfor svært fornøyd med at Statnett utvider fibernettet sitt i regionen, og med det reduseres sannsynligheten for at vi blir uten internett i fremtiden, sier fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik.

Stabil internettilgang er helt essensielt for å opprettholde bosetting utenom bysentra. Mange i distriktene fryktet de ville miste internett når det gamle kobbernettet til Telenor fases ut frem mot 2023.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

51 000 av Telenors distriktskunder fikk tidligere i år nemlig brev om at kobbernettet ikke vil bli vedlikeholdt etter 1. mai. Nylig gikk Telenor ut og presiserte at de fortsatt vil vedlikeholde kobberlinjer hos de som ikke har andre alternativer for internett.

Det gamle kobbernettet skal på sikt erstattes med internettløsninger via fiber og mobil for alle i Norge, men arbeidet vil enkelte steder ikke være ferdig før i 2023.

– At våre fiberlinjer i distriktene kan dekke opp for noe av behovet er vi selvsagt veldig glad for, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.