Sprø av julesvor: En av tre strever med å få svoren sprø

jernia

Ni av ti juleribbespisende nordmenn mener sprø svor på ribba er viktig. Samtidig strever en av tre med å få svoren sprø. Jernia-sjef Espen Karlsen, som selv er kokk, har løsningen.

– Fjerner du svoren, fjerner du stresset. Årets sprøeste ribbe er den uten svor, sier kokken
som med dette kontroversielle grepet sier han slår et slag for en mer stressfri jul.

Oslofolk mest stresset
I følge den ferske førjuls-undersøkelsen fra Norstat er det Oslo-folk som stresser mest med å få svoren sprø. Hele 41 prosent av de som spiser ribbe i hovedstaden, sier de strever med svoren. Gjennomsnittet for resten av landet ligger rundt 30 prosent. Norstats undersøkelse viser også at kvinner er mer opptatt av sprø svor enn menn, og at trøndere og nordlendinger er mer bekymret for ribbesvoren enn folk i resten av landet.

Les også:  – Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

– Denne undersøkelsen bekrefter mine antakelser. Fjerner du svoren, fjerner du stresset, sier
Espen Karlsen.

Som erfaren kokk har han laget ribbe i mange varianter, både med og uten svor.

– Jeg tok dette initiativet fordi jeg vet at mange strever med å få svoren sprø. Men jeg ante
ikke at svoren var i stand til å nærmest gjøre folk litt sprø, ler han.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Sterke reaksjoner
Rådet om å fjerne svoren har skapt sterke reaksjoner i førjulstiden. Espen Karlsen har laget
en video der han viser hvordan stressfri juleribbe kan tilberedes. Den har gått viralt i sosiale
media og har i skrivende stund blitt sett av nesten hundre tusen på Facebook. Kommentarfeltene er fylt til randen.

– Heldigvis er kommentarene stort sett positive. Vi har lagt vekt på å gjøre dette med glimt i
øyet fordi vi vet at mange har et sterkt forhold til juleribbe med svor. Samtidig ser det ut til
at vi har truffet en nerve, sier kokken som de siste ukene har måttet svare på hvordan i alle
dager han kunne finne på noe slikt?

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

– Jeg har funnet frem en gammel, tradisjonsrik oppskrift fra den tiden da vi ikke hadde kjøl
og frys og måtte salte ribba. Skjær vekk hele svoren. Ribba smaker jo like godt, og det fjerner alt stresset forbundet med matlaging på julaften, sier Jernia-sjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.