Slik sjekker du om staken din er brannfarlig

frende

En av fem husker ikke når de kjøpte adventsstaken sin. Nostalgisk gjenbruker vi den samme pynten år etter år. Det kan være brannfarlig. 4 av 10 sier at adventsstaken deres er mer enn fem år gammel. 3 av 10 som har juletrebelysning sier det samme.

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse som er utført av YouGov for Frende Forsikring. I den samme undersøkelsen sier 18 prosent av de som har slikt utstyr at de ikke husker sist de kjøpte ny adventsstake, mens 11 prosent ikke aner når de skiftet belysning på juletreet.

Sjekk pynten nøye – hvert år
– Hvis du oppbevarer julepynten trygt og riktig gjennom året kan den holde i mange år, men det er viktig at du sjekker pynten nøye. Hvert eneste år, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

– Om lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt, forteller branneksperten. Utstyret kan være skadet og brannfarlig uten at du er klar over det, sier Øren.

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

– I flerarmede adventsstaker kan pærene være ustabile. Blir lysstyrken i de forskjellige pærene ujevn, et det tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes, sier branneksperten.

– Er du i tvil, eller finner en skade på belysningen, så bør du bytte den ut, sier han.

Årets travleste måned for brannvesenet
Desember er årets travleste måned for brannvesenet. Det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i julemåneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Janicke Larsen, avdelingsleder for brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen, har flere råd.

– Hvis du henter frem gammel julebelysning fra loftet må du sjekke at den virker som den skal og at det ikke er slitasje eller kutt i ledningene, sier hun.

Les også:  – Drømmepåsken er nær!

– Følg alltid bruksanvisningen for belysningen, og bruk den kun til det den er beregnet for. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader, og unngå bruk av skjøteledninger, er klare råd fra Brannvernforeningen.

Husk egne lys utendørs
– Belysning som skal brukes utendørs må være spesielt egnet til det. Det samme gjelder for skjøteledninger. En skjøteledning for innendørs bruk kan gi strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute, sier Janicke Larsen i Bergen brannvesen.

– Utendørs lys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Ledninger må ikke klemmes i dør- eller vinduskarmer, da kan kabelen ta skade, legger hun til.

En god tommelfingerregel er at produkter som bruker mer enn 1000 watt ikke skal tilkobles med skjøteledning.

– Begrens bruken av skjøteledninger til et minimum og unngå seriekoblinger med mange skjøteledninger sammen, sier avdelingslederen i Bergen brannvesen.

Les også:  Snøens glitring i påskesola kan avsløre mer enn bare gode skiforhold

Ti tips for trygg julebelysning:

Sjekk og slukk – det er ordene du må huske på når du skal gjøre julebelysningen trygg.
Sjekk at ledningene er hele og at pærene fungerer på adventsstaken, juletrelysene og annen pynt du gjenbruker år etter år.
Slukk alle lysene om natten – også når du ikke er hjemme.
Sjekk at det ikke er varmgang i kontakter eller koblinger før du legger deg.
Ikke la ledninger komme i klem i dører eller vinduer.
Hvis lysstyrken i pærene i en flerarmet adventsstake er ujevn, er det et tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes.
Følg alltid bruksanvisningen og ikke bruk belysningen til noe annet enn det den er beregnet for.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.