Slik kan du bidra til å stoppe plastproblemet

forsøpling

Aldri før har vi produsert så mye søppel som nå. Om ikke utviklingen snur, risikerer vi at havene, naturen, maten, vannet og luften vår blir forurenset.

En norsk industriforening utfordrer nå forbrukerne og kommunene til å være med på løsningen og stoppe plastproblemet.

Norge gjenvinner mindre
I fjor ble 880 000 tonn med avfall fra husholdningene gjenvunnet. Det betyr for eksempel at plastavfallet ditt går til å lage ny plast, eller at matavfallet ditt går til å produsere ny energi.

De siste årene har imidlertid andelen av avfallet vårt som gjenvinnes gått ned, stikk i strid med nasjonale målsetninger. Norge kan bedre, og nettopp forbrukerne selv spiller en nøkkelrolle. Det mener Jan Erik Engebretsen som leder EPS-foreningen, en bransjegruppe i Norsk Industri som organiserer bedriftene som produserer og gjenvinner ekspandert polystyren (EPS, på folkemunne kalt isopor).

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

– Kildesortering av plast er viktig fordi det reduserer behovet for å produsere ny plast av olje. Om du som forbruker gjenvinner 1 kg plast, så sparer du 2 kg olje og 1,5-2 kg Co2-utslipp, sier Engebretsen.

Restavfallet er versting
Det meste av det vi kaster i restavfallet er verdifulle ressurser som kunne vært brukt om vi hadde sortert avfallet riktig. Omtrent 2/3-deler av det forbrukerne kaster i restavfallet hører hjemme andre steder.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

Gjennomsnittsnordmannen kaster hvert år 14,5 kg plast, 11,5 kg papp og papir, 7,6 kg tekstil og 46 kg mat i restavfallet. Når avfall sorteres feil, går vi glipp av muligheten til at ressursene heller gjenvinnes eller gjenbrukes, mener Engebretsen.

– Det er mennesker som forsøpler, ikke plasten. Vi kan alle bli miljøhelten i våre egne liv ved å sortere avfallet vårt bedre. Ved å sortere avfallet vårt riktig kan hver og en av oss bidra til å løse problemene med plast og forurensing, fortsetter Engebretsen.

Kommunene må på banen
Det er kommunene som har ansvaret for avfallshåndteringen, og derfor er det også store forskjeller på avfallshåndteringen rundt om i landet. 120 kommuner har for eksempel ikke sortering av matavfall, slik at dette avfallet mest sannsynlig går til forbrenning. Derfor har også regjeringen varslet at det blir obligatorisk å sortere matavfall og plastavfall.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

– I store deler av landet er avfallshåndteringen for dårlig. Vi utfordrer kommunene til å få på plass bedre ordninger for å håndtere avfall, særlig avfall som egner seg for gjenvinning, som for eksempel plast og EPS (isopor). Vi trenger flere på laget for bedre avfallshåndtering, avslutter Engebretsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.