Slik høstrengjør du grillen

grill

Planer om å pakke vekk grillen? Tenk igjen! Grillen bør brukes hele året. Kanskje trenger grillen å rengjøres etter sommeren, men den bør på ingen måte stues vekk.

De fleste griller er laget for å kunnes stå ute i all slags vær. Gi grillen en høstrengjøring – og forbered grillen til høsten og vinterens kulde. Slik er du sikret god grillmat hele året.

Kullgrill:

Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du «til bunns» i rengjøringen:

1. Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.

2. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe.

3. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

4. Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

Børst risten
Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en godgrillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med Weber BBQ Oljespray. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate, slik at du er klar til neste grilling.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Tøm oppsamleren
Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

Tørk lokket
Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Alle deler som er fremstilt av emalje, kan med fordel renses med Weber Grillrens til utvendig emalje, som gir en flott og blank grill. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller.

Kast
Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge – med mindre du har oppbevart dem tørt.

Gassgrill:

Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

1. Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.

2. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe – for eksempel Weber rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen.

3. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

Børst risten
Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en godgrillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann.

Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med Weber BBQ Oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling.

Bytt oppsamlingsformen
Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

Rengjør brennerrørene
Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene. Det er en god idé å ha to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss.

Rengjør lokket
Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller. Alle deler som er fremstilt av emalje kan med fordel renses med Weber Grillrens Utvendig emalje, som gir en flott og blank overflate. Tørk så av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Til rengjøring og vedlikehold av gassgrill av rustfritt stål, kan du med fordel spraye overflatene med Weber Grillrens Rustfritt Stål. Produktet gjør det enklere å holde de rustfrie ståloverflatene rene og blanke – samtidig som den beskytter overflatene mot overflaterust.

Sjekk gassen
For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden (gassfordeleren i den ene enden av slangen) for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller.

Slik gjør du det:

1. Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen.

2. Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.

3. Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

Husk alltid at du må sette på trekket når grillen er kald!

Kilde: Weber Grill.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.