Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre i ferien

cocktails mocktails

– Vi skal gjerne kose oss litt ekstra med alkohol i sommer. Men alt for ofte går det utover barna, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Denne uka starter sommerferien, men for altfor mange barn gir ikke det bare gode assosiasjoner, ifølge alkovettleder Randi Hagen Eriksrud. 

– Vi vet at det i disse dager sitter mange barn og unge på norske skolebenker med en ekstra klump i magen, og lurer på hvor mye mamma eller pappa kommer til å drikke i ferien, sier Eriksrud.

Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol.   

Når lærere, helsesykepleiere og fotballtrening tar ferie, forsvinner mye av nettverket for de barna som trenger å bli sett litt ekstra. Derfor oppfordrer Eriksrud folk til å tørre å hjelpe. 

Les også:  Ungdommens fylkesråd i Nordland med klar melding til Støre

– Det er selvsagt ubehagelig å skulle gripe inn i ferien til en annen familie. Men barnas behov må gå foran vårt eget ubehag. På ferie har ikke barn mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Derfor er det enda viktigere at du som voksen våger å gå inn i situasjonen, selv om du ikke kjenner barnet.

Eriksrud anbefaler å ta kontakt med barnet, og vise at du bryr deg. 

– Du kan gjerne spørre direkte: Hvordan går det med deg i sommer? Du kan ikke regne med at et barn som sliter med alkoholbruk på hjemmebane skal åpne seg opp etter første spørsmål. Men vær tålmodig, og still spørsmålet flere ganger. Da viser du at du reelt bryr deg om barnet, sier hun.  

Les også:  Snøens glitring i påskesola kan avsløre mer enn bare gode skiforhold

Du kan også bidra med mye ved å ta med barnet på hyggelige aktiviteter og opplevelser i sommerferien. 

– Det trenger ikke være noe fancy, men kanskje dere kan ta med et ekstra barn på det dere uansett skal gjøre i sommer? Det kan være enkle ting som skogstur, eller brettspilling.

Til sist anbefaler Eriksrud å si ifra – enten til foreldrene, andre voksne eller til alarmtelefonen for barn og unge. 

– Om det passer sånn kan det være fint å si ifra til foreldrene. Vent til de er edru, ta opp det du har sett. Dersom du for eksempel er på sydenferie eller camping kan du si ifra til reiseledere eller ansatte på stedet. De vil kunne ta nødvendige grep, sier hun. 

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

Om du ønsker faglige råd kan du ringe Alarmetelefonen for barn og unge på 116 111 eller +47 954 11 755 fra utlandet. 

– Her kan du lufte tankene dine, og få råd om hva du bør gjøre. For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det, sier Eriksrud. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.