Slår alarm om nettsikkerheten blant unge

internett hacking

Hele 170 000 nordmenn i alderen 18-29 år sier at de har blitt utsatt for nettkriminalitet som identitetstyveri som har forårsaket skade eller tap. Det er hele 20 %. Denne aldersgruppen ser ut til å være mest utsatt for nettsvindel.

De alarmerende tallene kommer frem av en helt ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.

Risikobildet endrer seg med vår digitale atferd. Nettkriminalitet handler om alt fra hacking, virus, datingsvindel, phishing, kryptering av data, at man blir lurt til å utbetale penger gjennom å klikke på en lenke i en e-post, fakturasvindel og annet.

– Det er alarmerende at 170 000 unge har lidd tap eller skade som følge av nettkriminalitet, og for mange i etableringsfasen kan dette få store konsekvenser. Jeg er bekymret for den utviklingen vi ser, derfor må vi ta grep nå og øke kunnskapen om hvordan vi kan forhindre at flere rammes, sier administrerende direktør Stefan Langva i Codan Forsikring.

Les også:  Boligmeldingen: – Regjeringen har ikke svar på boligkrisa i byene

Naive nordmenn er en gullgruve
Av hele befolkningen svarer 14 prosent, i underkant av 750 000 nordmenn, at de har blitt utsatt for slik datakriminalitet med påfølgende tap eller skape.

– Vi tar stadig i bruk nye tjenester og deler mer informasjon, enn det som er fornuftig for å gjøre livet litt enklere eller litt mer underholdende. Det har en bakside. Så godt som alle legger igjen digitale spor, og mange slurver med passord og sikkerhet. For kriminelle er naive nordmenn en gullgruve, og de finner stadig nye måter å svindle oss på, sier Langva.

Les også:  Ny pristest: REMA 1000 er billigst igjen

De vanligste feilene
Bjarte Malmedal er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring. Han forteller at svindelforsøk ofte starter med ID-tyveri.

– For folk flest dreier slik kriminalitet seg om løsepengevirus, eller annen type svindel som falske fakturaer, «Microsoft-svindel», og liknende. Svindelforsøkene begynner gjerne med ID-tyveri, sier han.

Malmedal sier at de vanligste feilene handler om grunnsikringen.

– Man har dårlige passordvaner, og sørger ikke for å oppdatere systemer og applikasjoner slik at de blir mindre sårbare. Det er dessverre også lett å bli lurt og manipulert av dyktige kriminelle, slik at man oppgir personlig informasjon eller bankkort-detaljer til de kriminelle.

I Politiets innbyggerundersøkelse fra januar i år, ble nettsvindel for første gang nevnt som det innbyggerne bekymrer seg mest for å bli rammet av. Ifølge Politiet svarer tre av ti at de bekymrer seg mest for dette. Tidligere år har innbyggerne vært mest bekymret for å bli rammet av trafikkfarlige hendelser.

Les også:  Boligmeldingen: – Regjeringen har ikke svar på boligkrisa i byene

Snakk med barna
De kriminelle er ofte kreative for å finne nye svindelmuligheter.

– Vi vet at flere kriminelle henvender seg direkte til barn, blant annet når de spiller online-spill. Vi har eksempler der barn blir bedt om å ta bilde av foreldrenes bankkort på begge sider. Foreldre må være mer oppmerksomme på dette, og ta den viktige praten med barna for å lære dem nettsikkerhet, sier Stefan Langva.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.